Jedini nivo vlasti u BiH koji nema ovaj zakon

Zahtjev Vladi FBiH: Pripremite tekst zakona o javno privatnom partnerstvu

Front27.02.21, 15:14h

 Zahtjev Vladi FBiH: Pripremite tekst zakona o javno privatnom partnerstvu
Kroz učešće privatnog sektora pospješiće se uslovi za dalji ekonomski rast i razvoj na području FBiH

 

Grupa zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH pozvala je Vladu FBiH da pokrene aktivnosti na donošenju zakona o javno privatnom partnertsvu u FBiH.

 

Zastupnici Hajrudin Žilić, Lana Prlić, Mirsad Čamdžić i Irfan Čengić podsjećaju Vladu FBiH da je Predstavnički dom usvojio set zaključaka kojim je Vlada obavezana da uputi ovaj zakon u parlamentarnu proceduru jer je FBiH jedini nivo vlasti u BiH koji nema ovaj zakon kao i druge podzakonske akte.

 

Ovim putem pozivaju još jednom Vladu da organizuje zajednički sastanak na kojem će predstaviti radni materijal zakona o javno privatnom partnerstvu FBiH koji je napravljen u saradnji sa NDI - nacionalnim demokratskim institutom.

 

- Cilj ovog zakona jeste da postavi jasan, nediskriminirajući i učinkovit pravni okvr za provedbu projekata iz oblasti javno privatnog partnerstva kojm će se kroz učešće privatnog sektora unapređivati standard javnih usluga iz nadležnosti javnih tijela na nivou FBIH, a ujedno i pospješiti uslovi za dalji ekonomski rast i razvoj na području FBiH, te osigurati relaksaciju u budžetima u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju.

 

Ova grupa zastupnika podsjeća Vladu FBiH, da je ovaj zakon u reformskoj agendi i da je označen kao jedan od prioriteta za ekonomski razvoj u FBiH, što posebno dolazi do izražaja u uslovima pandemije te postpandemijskog oporavka privrede u FBiH.

 

Oni naglašavaju da imaju iskrenu želju da zajedno sa Vladom rade na ovom zakonu, i žele da Vlada FBiH bude formalni predlagač ovog zakona koji su pripremili te će se truditi osigurati široku podršku u Parlamentu FBiH. Smatraju da je pokazatelj da je Predstavnički dom Parlamenta podržao zaključke za usvajanje ovog zakona, jasno pakzuje da postoji  paramentarna većina koja će usvojiti ovaj zakon.

 

- Grupa zastupnika je danas predsjedavajućem Doma dostavila i zvanični prijedlog da u Programu rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2021.godinu uvrsti i zakon o javno privatnom partnerstvu, stoji u saopćenju ove grupe zastupnika.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!