Njeno ime se često spominje

Enra Suljić: Nemam veze sa slučajem Memić, ako neko zna ko ga je ubio, neka kaže!

Hronika27.02.21, 13:30h

Enra Suljić: Nemam veze sa slučajem Memić, ako neko zna ko ga je ubio, neka kaže!
I ja bih voljela jako da znam zašto sam postala meta napada vrlo tendenciozno i već više mjeseci unazad vrlo intenzivno

 

Enru Mehmedika-Suljić, specijalistkinju neuropsihijatricu i direktoricu Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu posljednjih dana prozivaju, stavljajući je u različite kontekste povezane sa slučajem Dženana Memića.

 

Za Hayat je, između ostalog, komentirala optužbe i situaciju u kojoj se trenutno nalazi.

 

Kako je kazala, zbog neargumentiranih i neistinitih prozivki odlučila se oglasiti jedan jedini put i reći gledateljstvu i stanovništvu da ovakve insinuacije dovode do nesigurnosti ljudi.

 

- I članovi moje uže porodice su zabrinuti zbog toga. Ljudi koji me poznaju više desetina godina su u nevjerici šta se dešava. I ja bih voljela jako da znam zašto sam postala meta napada vrlo tendenciozno i već više mjeseci unazad vrlo intenzivno. Ja nemam nikakve veze. Nisam učestvovala u liječenju ni jedne osobe koja je sudionik u ovom predmetu. Ni rahmetli Dženana Memića, ni Alise Mutap, kako se komentiralo u više navrata – govori ona.

 

Sudska je vještakinja više od 17 godina. Ističe da svi oni koji žele istinu, vrlo jednostavno preko portala mogu da dobiju čak iscrpan izvještaj iz sudskih klupa. Sam sastav komisija je detaljno u više navrata u svim javnim glasilima već objavljen.

 

- Niti na jednoj komisiji nisam sudjelovala. Niti na koji način nisam bila uključena u vještačenja. Ne poznajem nikoga iz porodice rahmetli Dženana Memića. Ne poznajem nikoga ni iz porodice Mutap, niti Alisu Mutap za koju me vežu u više navrata vrlo tendenciozno. Ni na koji način nisam liječila, niti učestvovala u liječenju Dženana i Alise. Nikada te ljude nisam ni vidjela, niti sam bila i na koji način povezana. Ljude sam vidjela samo u glasilima što svi građani mogu svakodnevno da čitaju – nastavlja Mehmedika-Suljić.

 

Dodaje da to što se njeno ime veže sa slučajem izlazi iz okvira bilo kakve objektivnosti u izvještavanju.

 

- Osobito me čudi advokat porodice koji sebi daje za pravo različite kvalifikacije, koji ne poštuje kodeks advokatske etike, koji je vrlo jasan. Advokat mora objektivno pristupiti, poštujući dignitet. Mora objektivno postupiti poštujući činjenice, a ne služiti se insinuacijama. Naravno, ja respektiram i suosjećam sa bolom zbog gubitka djeteta. To je nešto najteže. Kao roditelj, kao majka i kao nana, ne daj Bože nikome. Zato sam izričito da se nađe počinilac i da se kazne svi oni koji su na bilo koji način doprinijeli da se jedan nevini život ugasi. Život je najveće bogatstvo. Ja sam ljekar i jako poštujem život – kaže Enra Mehmedika Suljić.

 

Na pitanje zbog čega se do sada nije oglašavala, kaže da je to zbog toga jer je kao sudska vještakinja upućena na način dolaženja do istine. Ne želi ni na koji način da remeti objektivno-istražne radnje.


- Uvijek se rado odazovem medijima kada su u pitanju medicinske teme. Vrlo rado sudjelujem u edukaciji opće populacije, jer ako znamo sve, onda ćemo imati manje stereotipa, zabluda i stigmi. Sigurno će se doći do istine. Mene čudi da neko kaže da zna ko je ubio njegovo dijete, a neće da kaže. Ne mora reći javnosti, ali imaju pravosudni organi koji trebaju istražiti činjenice. No međutim, upućuje se na to da je Enra Mehmedika Suljić na bilo koji način, to se desilo možda 2018. godine, glasilo je povezalo moje ime sa vještačenjem. 

 

Tužila sam to glasilo i imam pravomoćnu presudu za klevetu. To glasilo je uputilo drugostepenu žalbu na Kantonalno sudstvo. To je u toku i rješava se, tako da ja imam i presudu jer sam bila izložena kleveti i zbog toga trpila duševnu bol. Kada ste ljekar i neuropsihijatar morate izgraditi odbrambene mehanizme. Ali teško je čovjeku kada trpi porodica, kada trpi majka. Moja majka ima 82 godine. Ja ne mogu njima reći da to nema nikakve veze sa istinom. Svi okolo sazivaju i govore. Zahvaljujem se da se našla kuća koja je htjela informaciju iz prve ruke. Moram reći da je Hayat prva kuća koja me pozvala da se izjasnim – govori Enra Mehmedika Suljić, specijalista neuropsihijatar i direktorica Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

Za kraj razgovora Mehmedika Suljić ističe da svi moramo biti od pomoći ali na jedan ispravan način.

 

- Obitelj bilo čijeg djeteta zaslužuje da se svi dignemo, ali na ispravan način. Da damo činjenice koje mogu pomoći u rasvjetljavanju slučaja. Želim da sva djeca slobodno hodaju ovim divnim gradom i da imaju državu kakvu zaslužuju. Puno krvi se prolilo za ovu državu. Istina je jedan od ispravnih oružja. Istina je nekad bolna ali moramo istrajavati u istini – kazala je Enra Mehmedika Suljić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još