ČEKAJU SE KONAČNE PRESUDE

Čiji su prijeratni vojni stanovi u FBiH: Više od 3000 nije vraćeno vlasnicima... Hoće li se tužitelji (neosnovano) obogatiti?

Biznis Klub26.02.21, 20:42h

Čiji su prijeratni vojni stanovi u FBiH:  Više od 3000 nije vraćeno vlasnicima... Hoće li se tužitelji (neosnovano) obogatiti?
Ako bi ovakve presude postale konačne i izvršne, omogućilo bi se tužiteljima neosnovano se obogatiti na račun FBiH, Vlade FBiH, jer je riječ o visokim iznosima, čime bi se izravno ugrozile ekonomske i socijalne prilike u Federaciji

 

 

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH sastavila je informaciju o stanovima iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane za 2020. te je uputila Vladi FBiH na usvajanje, piše Večernji list BiH.


Postupci u tijeku


U informaciji se navodi kako je Stambeni fond prijašnjeg FMO-a činilo 12.696 stambenih jedinica. Ranijim nositeljima stanarska prava nisu vraćena po raznim osnovama za 3069 stambenih jedinica.


Taj broj “nevraćenih” stanova nije konačan i promjenjiv je s obzirom na to da u mnogim predmetima nisu još okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nositeljima stanarskih prava.


U problemu zbog presuda


U prošloj godini Službi je dostavljeno 78 ugovora o kupoprodaji stana na kojima postoji stanarsko pravo u Federalno pravobraniteljstvo na ocjenu pravne valjanosti i potvrđivanje cijene stana, zatim pet spisa predmeta kupoprodajnih ugovora s dopunom, upućeno je 95 obavijesti za dopunu dokumentacije za otkup stana, potvrđeno 19 kupoprodajnih ugovora, sastavljeno pet aneksa ugovora, izdan nalog za uknjižbu stana, dostavljena dva spisa Pravobraniteljstvu na mišljenje u vezi s izdavanjem naloga za uknjižbu stana, urađeno je pet odluka o odbijanju po zahtjevu za otkup stana, potom pet zaključaka o odbacivanju zahtjeva za otkup stana (nepravodobno).


Tijekom 2020. Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo razmatralo je 195 spisa predmeta, od toga je dopunjeno 130 spisa za Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo, dodijeljena/obnovljena četiri stana, odbačeno ili odbijeno 16 zahtjeva za dodjelu stana, obaviješteno je 45 osoba po zahtjevu za dodjelu stana (nekompletna dokumentacija).


Dostavljeno je u Pravobraniteljstvo 26 spisa predmeta na kontrolu zakonitosti obnovljenoga ugovora o korištenju stana ili kontrolu zakonitosti dodjele stana i kontrolu dodjele zamjenskoga stana, vraćena su u Pravobraniteljstvo s dopunjenom dokumentacijom 44 spisa predmeta. Izvršena je kontrola korištenja 73 stana, zapečaćeno je 26 stanova, uvedeno je sedam osoba u posjed stana, upućena su tri poziva za predaju stana. Podneseno je 555 zahtjeva prema Ministarstvu vanjskih poslova kojima su tražene provjere o stambenom statusu osoba u susjednim državama.


- Ovom prilikom želimo vas informirati kako su u posljednje vrijeme općinski sudovi u FBiH počeli donositi presude u predmetima gdje se kao tužitelji pojavljuju predratni nositelji stanarskih prava i vlasnici ugovora o otkupu stanova za stanove iz stambenog fonda prijašnjeg FMO-a, sada Vlade FBiH, u korist tužitelja, dosuđujući novčanu naknadu za stanove u visini tržišne cijene stana, pozivajući se na presude Europskog suda za ljudska prava, donesene u predmetima “Branimir Đokić protiv BiH” te “Mago Ljeposava i drugi protiv BiH”.


Ako bi ovakve presude postale konačne i izvršne, omogućilo bi se tužiteljima neosnovano se obogatiti na račun FBiH, Vlade FBiH, jer je riječ o visokim iznosima, čime bi se izravno ugrozile ekonomske i socijalne prilike u FBiH, što će također neosnovano proizvesti nesagledive posljedice na proračun FBiH, pogotovo imajući u vidu trenutačno stanje u kojem se nalazi FBiH - navodi se u izvješću.

 

(Večernji/DEPO PORTAL/ad)Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još