VIDEO/ NEVJEROVATNA PRIČA DJEVOJKE IZ TRAVNIKA

Selma Purić (24) snagom volje čini čuda: Majci do poroda govorili da je sve uredu, a ona se rodila bez obje noge...

ŽENA iN26.02.21, 20:12h

Selma Purić (24) snagom volje čini čuda: Majci do poroda govorili da je sve uredu, a ona se rodila bez obje noge...
Već četiri mjeseca dolazi iz Travnika u Sarajevo i ne propušta treninge koji, zavisno od intenziteta, traju od sat do sat i po. Kaže i kako je svi pitaju zašto je izabrala baš Sarajevo...

 

 

Selma Purić je dvadesetčetverogodišnja Travničanka koja snagom volje pomjera granice mogućeg. Rođena je bez obje noge, iako su doktori njenoj majci govorili tokom trudnoće da je sve uredu i da se beba razvija kako treba. Međutim, Selmu to kroz odrastanje nikada nije sputavalo da u životu ostvari sve što zamisli.

 


Proteze od sedam kilograma


U razgovoru za magazin Azra kaže kako je imala sreću da odrasta u zdravoj sredini, od roditelja i prijatelja do nastavnika i profesora. Iako je osoba s invaliditetom, nije bila stigmatizirana i imala je podršku okoline koja je činila da se nikad ne osjeti drugačijom.


– Motivacija je ključna – poručuje Selma, koja će uskoro magistrirati arhitekturu na Univerzitetu u Travniku.


Prve proteze dobila je kao petogodišnja djevojčica, a sadašnje joj teže sedam kilograma. Postalo joj je teško nositi ih, mišići su slabili, a Selma, koja ne dopušta da je nešto sputava, odlučila je da se informira i istraži kako da ih ojača.


– Prvi put sam s pet godina osjetila kako je biti kao svako drugi. Inače sam pokretnija bez proteza, bez njih hodam po kući na rukama. Rođena sam tako i s tim živim. Nikad nismo došli do pravog razloga što sam ja rođena ovako. Mami su u trudnoći do poroda govorili da je sve uredu. Ultrazvuk je bio uredu, a onda sam se ja rodila bez obje noge – počinje svoju priču Selma.


Slabosti mišića dodatno je doprinijela aktuelna pandemija Corona virusa, te lockdown koji je uslijedio. Kretanje je bilo ograničeno, a teretane su se počele zatvarati.


Selma nam govori da je putem društvenih mreža pratila rad fitness trenera Nedima Babića, koji je, osim dijeljenja savjeta o fizičkim vježbama, fokus stavljao i na motivaciju pojedinca.


– Za vrijeme lockdowna putem društvenih mreža pratila sam njegov rad nekoliko mjeseci, nakon čega sam mu se odlučila javiti. Stupili smo u kontakt i ja sam došla u Sarajevo na razgovor, poslije kojeg se sve pokrenulo – kaže Selma.


Već četiri mjeseca dolazi iz Travnika u Sarajevo i ne propušta treninge koji, zavisno od intenziteta, traju od sat do sat i po. Kaže i kako je svi pitaju zašto je izabrala baš Sarajevo.


– Na prvu sam nekako kliknula s trenerom. Pošto u Sarajevo ne dolazim svakako na jedan dan, nego na više, zavisno od mogućnosti i slobodnih dana, odlučila sam da ću ovdje trenirati – pojašnjava Selma kojoj je olakšavajuća okolnost što u glavnom gradu ima rodbinu pa joj smještaj u danima treninga nije problem.


Voli rano ustajanje, kazala je, posebno kad je u Sarajevu, jer tako stigne da rasporedi sve obaveze koje ima u toku dana, odradi trening i druži se s prijateljima.


Najbitnije se pokrenuti
 

Sa Selmom smo razgovarali i o stanju u društvu, apatiji koja je zahvatila mlađe generacije i pitanju koje je uvijek aktuelno – kako se pokrenuti i ostvariti zacrtane ciljeve.

 

– Što bi trener Nedim rekao, svako sebi mora zadati cilj i najbitnije je da se pokrene. Sjedeći u kući i razmišljajući: „Mogao sam ili mogla sam ovo ili ono uraditi“, ništa nećemo postići. Sve to prati trud, rad, zalaganje, ali i odricanje kojeg ima mnogo. Svaka mlada osoba može nešto postići samo ako se dovoljno potrudi – poručuje Selma.


Kako ističe, motivaciju pronalazi sama u sebi.


– Sve ovo sam počela zato što to meni treba, a da mi možda i nije trebalo, svakako bih se bavila nekim sportskim aktivnostima i trenirala  – kaže Selma.


Ekipa magazina Azra prisustvovala je jednom Selminom treningu u Sarajevu, a njen trener Nedim Babić poručuje da ova mlada djevojka svima treba poslužiti kao primjer i motivacija, jer za nju granice ne postoje.
 

– Selma me je nakon jednog od mojih predavanja kontaktirala putem Instagrama, predstavila mi se i rekla da je rođena bez nogu i da sam je motivirao da se bavi sportom. Pitala je kako bih joj mogao u svemu tome pomoći. Njena poruka me veoma dojmila, vidio sam jednu veliku motivaciju i inspiraciju kod Selme i odmah sam odlučio da joj se javim i da uspostavimo saradnju. Nakon toga je Selma došla u Sarajevo, počeli smo trenirati, a sve ostalo je historija – kazao je trener Babić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!