ZVANIČNO - POSLJEDICA INFARKTA

Slučaj u Hrvatskoj: Primila vakcinu protiv covida-19, nekoliko trenutaka kasnije umrla...

Hronika26.02.21, 19:36h

Slučaj u Hrvatskoj: Primila vakcinu protiv covida-19, nekoliko trenutaka kasnije umrla...
Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično

 

 


Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin potvrdila je u petak da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je umrla nakon cijepljenja protiv covida-19, bio infarkt, a ne posljedica primanja cjepiva.


Nije utvrđena alergijska reakcija niti je bilo pogrešne primjene cjepiva, izjavila je u petak poslijepodne Pavić Šimetin, prenosi Jutarnji.hr.


- Riječ je o osobi u dobi od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cijepljenja. Odmah na licu mjesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa cijepljenjem, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primjena lijeka te se prema znakovima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti - kazala je Pavić Šimetin.


Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično.


- Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znakove alergijske reakcije - osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primjene cjepiva isključena je jer se radilo isključivo cijepljenje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa 10 doza cjepiva, cijepljeno je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema - kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


Kaže kako u dobi iznad 80 godina svakodnevno umire 71 osoba, najčešće zbog infarkta i moždanog udara, što znači da od 3084 osobe u dobi iznad 80 godina umire jedna osoba.


- Teoretski, kad bi se cijepilo više od 3000 osoba u jednom danu te dobi, može se očekivati jedan takav smrtni ishod s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici.


To je četvrti takav slučaj smrti nakon cijepljenja, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki puta se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane cijepljenjem, a nisu posljedica cijepljenja, navela je Pavić Šimetin.


Dosad je prijavljeno nešto više od 1000 sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtijevale primjenu lijekova, piše Jutarnji.hr

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još