Potrebno još kreveta

Drljević: Pacijenti ne žele da idu na Covid odjel KCUS-a, svi dolaze u Opću bolnicu

Hronika26.02.21, 13:57h

Drljević: Pacijenti ne žele da idu na Covid odjel KCUS-a, svi dolaze u Opću bolnicu
Mi za Covid pacijente imamo 104 ležaja, a trenutno imamo smještenih 127 pacijenata oboljelih od ovog virusa. Bitno je napomenuti da smo povukli prazne ležaje iz bolnice, ali i ljekarskih soba kako bi mogli primiti oboljele. Nažalost moram reći da mi trenutno nemamo više niti jedno slobodno mjesto

 

Zbog porasta broja covid pacijenata i prekapacitiranosti Opće bolnice kontaktirali smo Prim. dr. Ednana Drljevića, piše Press.

 

Broj pacijenata kojima je potrebno liječenje iz minute u minutu raste.

 

Pitali smo Prim.dr. Drljevića za komentar na trenutnu situaciju i popunjenost kapaciteta na Covid odjelu.

 

- Mi za Covid pacijente imamo 104 ležaja, a trenutno imamo smještenih 127 pacijenata oboljelih od ovog virusa. Bitno je napomenuti da smo povukli prazne ležaje iz bolnice, ali i ljekarskih soba kako bi mogli primiti oboljele. Nažalost moram reći da mi trenutno nemamo više niti jedno slobodno mjesto – kaže Drljević.

 

Na upit šta su naredni koraci i kako riješiti ovaj veliki problem, odgovara:

 

-  Molili smo nadležno ministarstvo ukoliko druge zdravstvene ustanove u KS ne žele da primaju pacijente, a znamo da ima još 1000 slobodnih ležajeva u Kantonu Sarajevo, obzirom da smo mi kantonalna bolnica i mi moramo i želimo prihvatiti pacijente i zbrinuti ih, da nam ustupe te ležajeve, opremu i medicinsko osoblje.

 

Drljević navodi i da je od jučer u trijažnoj ambulanti Opće bolnice pruženo preko 700 usluga, te napominje da je ispred nas i praznik te da bi situacija mogla da se pogorša i da se boji da se neće moći pružiti adekvatna usluga građanima ukoliko se hitno ne reaguje, obzirom da je tendencija rasta zaraženih.

 

- Ono što je bitno napomenuti jeste da veliki broj pacijenata isključivo traži da se liječi u Općoj bolnici, traže da ukoliko je potrebno se potpišu da ne žele ići u druge zdravstvene ustanove u KS. Također imamo problem sa pacijentima koje šalju iz Hitne pomoći, koji nisu do kraja obrađeni i tako nam dodatno otežavaju posao. Zašto iz Hitne pomoći ne šalju pacijente u druge zdravstvene centre i zašto otežavaju već tešku situaciju u Općoj bolnici nije mi poznato – završava Drljević.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još