'Epidemiološka situacija ozbiljna, nije alarmantna'

Vranić: Ulazimo u treći val pandemije... Pregovaramo sa AstraZenecom, u planu i otvaranje škola!

Hronika26.02.21, 11:13h

Vranić: Ulazimo u treći val pandemije... Pregovaramo sa AstraZenecom, u planu i otvaranje škola!
U posljednjih pet dana registrira se, kaže, porast broja novozaraženih, a medicinski kadar je na izmaku snaga

 

Ministar zdravstva u Vladi KS i predsjednik Kriznog štaba Haris Vranić kazao je da podaci pokazuju povećan broj zaraženih virusom korona te zamolio stanovništvo da poštuju epidemiološke mjere jer je to jedini način zaštite i smanjenja opterećenja zdravstvenog sistema.  

 

- Još nema mjesta panici, ali za ozbiljost ima. Situacija je ozbiljna, nije alarmantna. Trenutno je u Općoj bolnici 127 pacijenata oboljelih od virusa korona, a u KCUS-u su 144 bolesnika pozitivna na virus korona, devet na respiratoru u jedinici Covid odjeljenja Klinike 'Podhrasovi'. Kapaciteti Opće bolnice su popunjeni, KCUS će morati preuzeti ostale pacijente koji se budu javljali - naglasio je dr. Vranić na konferenciji za novinare, javila je Fena.

 

U posljednjih pet dana registrira se, kaže, porast broja novozaraženih, a medicinski kadar je na izmaku snaga. Postavlja se pitanje i opskrljivanja bolničkih kapaciteta.

 

Kako naglašava dr. Vranić, Vlada KS osigurala je, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja, dva i pol miliona KM za nabavku vakcina protiv virusa korona.  

 

- Krenuli smo u kontakt sa distributerima, kroz javni poziv. Trenutno KS ima rezervirano 100.000 doza vakcina. Imamo u pričuvi još 100.000 vakcina. Međutim, čekamo državni nivo vlasti da odreaguje i da suglasnost da bismo mogli to provesti u djelo - naglasio je.

 

Kako javlja Oslobođenje, Vranić je otkrio kako u kanton trebaju stići vakcine kompanije AstraZeneca.

 

-Tri su vakcine bile u ponudi. Pfizer je odmah u startu ispao iz igre, jer je EU otkazala saradnju sa ovom kompanijom zbog neispunjavanja obećanja. Za Sputnjik V smo još u pregovorima, otkrio je Vranić.

 

Rekao  je i da se ide ka potpunom otvaranju škola, konkretno osnovnih.

 

-Idemo u pravcu otvaranja škola. Skoro svi parametri pokazuju da djeca nisu vektori prenošenja zaraze i razmišljamo barem o potpunom otvaranju škola za osnovce. Problem je za srednjoškolce. To bi trebalo biti već u martu ako ne dođe do drastičnog pogoršavanja, zaključio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

 

Kako naglašava, po podacima Zavoda za javno zdravstvo na području KS novozaraženih je 358 osoba, što je, prema riječima ministra Vranića, pokazatelj da se vjerovatno ulazi u treći val epidemije COVID-19. Žarišta su, od početka pandemije, mjesta masovnog okupljanja u zatvorenim prostorima i nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

 

Ponovno je apelirao na stanovništvo da poštuje epidemiološke mjere koje se odnose na pravilno nošenje maski preko lica i nosa, održavanje lične higijene, držanje fizičke distance te pridržavanje svih uputa Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koje su izdate prateći naredbe federalnog kriznog štaba, javlja Fena.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još