U susret 6. aprilu

Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva

Hronika25.02.21, 20:26h

Alexanderu Langeru, posthumno, najveće priznanje Grada Sarajeva
Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Alexander Langer je bio najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile

 

Alexander Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva zbog promoviranja mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

 

Kako je iz Ambasade Italije u Sarajevu saopćeno, najvažnije priznanje prijestolnice Bosne i Hercegovine, dodijelilo je Gradsko vijeće, u susret Danu Grada Sarajeva koji se obilježava 6. aprila svake godine, kada se i službeno uručuju priznanja Grada.

 

Titula počasnog građanina je dodijeljena kao priznanje za izuzetno zalaganje Alexandera Langera za mir u bivšoj Jugoslaviji i naročito za odbranu grada Sarajeva tokom rata 1992-1995.

 

Neumorni branitelj građanskih vrijednosti, mira i demokratije, Alexander Langer je bio najangažiranija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile.

 

Kao prvorazredni eksponent dijaloga u svojoj Regiji Alto Adige/Sud Tirolo, i u cijeloj Evropi, dao je fundamentalan doprinos pitanju inkluzije i stvaranju društva, u kome različitost predstavlja bogatstvo, a ne barijeru.

 

- U dogovoru s Ambasadom Italije, kandidaturu Alexa Langera je predložio jedan drugi zagovornik mira, veoma poznat u Italiji, general Jovan Divjak, osnivač Udruženja "Obrazovanje gradi BiH“ - za stipendiranje mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kojim predsjedava više od 20 godina - navodi se u saopćenju.

 

Odluka Grada Sarajeva je stigla u sedmici u kojoj bi Alexander Langer navršio 75 godina.

 

Alexander Langer, italijanski novinar, pisac, mirovni aktivista umro je 3. jula 1995. godine.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!