FOTO/ Snimio rover Perseverance

NASA objavila panoramsku fotografiju Marsa: Kako izgleda krater Jezero, nazvan po općini u BiH

Lifestyle25.02.21, 14:06h

NASA objavila panoramsku fotografiju Marsa: Kako izgleda krater Jezero, nazvan po općini u BiH
Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti tako što će tokom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena

 

NASA je u srijedu objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance (Ustrajnost) na području na koje je sletjelo prošle sedmice. Fotografija koja je sastavljena od nekoliko snimaka koje je napravilo vozilo, pokazuje rub kratera Jezera u kojemu je, misle naučnici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije 3,5 milijardi godina.

 

Rover je napravilo 142 snimke u 360 stepeni pomoću uređaja visoke razlučivosti montiranih na njegovu jarbolu.

 

“Smjestili smo se na jako dobrom položaju na kojemu možemo vidjeti karakteristike veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crvenu planetu) pronašli na mjestu njihova slijetanja”, izrazio je zadovoljstvo Jim Bell sa Univerziteta u Arizoni.

 

Glavna zadaća Američke svemirske agencije je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti tako što će tokom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

 

Kamere Perseverancea pomoći će naučnicima da otkriju geološku povijest i atmosferske uvjete u krateru i utvrde sastav stijena i naslaga koje će se uzorkovati i donijeti na Zemlju u nekoj budućoj misiji planiranoj u 2030-ima.

 

NASA je još u ponedjeljak objavila dva iznimna dokumenta koja je načinio rover, nevjerovatnu videosnimku spuštanja snimljenu iz svih uglovaa i audiosnimku marsovskog vjetrića, prvu takvu snimljenu na Crvenoj planeti pomoću mikrofona.

 

Podsjetimo, Perseverance je prošle sedmice sletio na Mars, na prostor Jezero, nazvano po općini u BiH.

 

mars-rover-perseverance

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!