Bh. vlasti pritisnute očekivanjima domaćih proizvođača

EU najavljuje carinski rat BiH ako se ista mjera uvede na meso iz zemalja Unije

Biznis Klub25.02.21, 12:07h

EU najavljuje carinski rat BiH ako se ista mjera uvede na meso iz zemalja Unije
Košarac je proteklih dana najavio da će na Vijeću ministara predstaviti upravo inicijativu da se u sljedeće dvije godine uvedu prelevmani i carine na rashlađeno i zamrznuto meso iz EU-a

 

Vlasti BiH našle su se pritisnute među različitim očekivanjima domaćih proizvođača mesa koji traže uvođenje carina i prelevmana na uvoz mesa iz EU-a, a s druge strane i s potpisanim obvezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i snažnim porukama Europske komisije da bi takvi potezi ugrozili put prema Uniji, piše Vecernji.ba.

 

Nije bilo poremećaja

 

Iz Ureda Izaslanstva EU-a u BiH na upit iz Večernjaka potvrdili su ranije napise kako je EK već pisao ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu izražavajući svoju zabrinutost. Košarac je proteklih dana najavio da će na Vijeću ministara predstaviti upravo inicijativu da se u sljedeće dvije godine uvedu prelevmani i carine na rashlađeno i zamrznuto meso iz EU-a.

 

- Sporazum o slobodnoj trgovini kojim se ukida većina uvoznih carina u bilateralnoj trgovini sastavni je dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i BiH. Kako mi to razumijemo, prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predstavljao bi kršenje Sporazuma uvođenjem carina na goveđe i svinjsko meso koje EU izvozi u BiH, a na razdoblje od dvije godine. Ako bi bile usvojene, takve bi mjere predstavljale jasno kršenje članka 27. (4) SSP-a, kojim su uspostavljeni trgovinski ustupci za poljoprivredne proizvode, te članka 34. kojim se propisuje da se od dana stupanja na snagu SSP-a u trgovini između EU-a i BiH neće uvoditi nove uvozne ili izvozne carine ili pristojbe jednakog učinka niti će se povećavati one koje se već primjenjuju - navodi se u reagiranju Izaslanstva EU-a u BiH.

 

Objasnili su kako je SSP-om također predviđen mehanizam za rješavanje situacija u slučaju da dođe do ozbiljnih poremećaja ili poteškoća na tržištu. Dodali su kako to podrazumijeva da se takav slučaj temeljito ispita te da BiH i EU odmah započnu s formalnim konzultacijama.

 

“Prije usvajanja bilo kakvih zaštitnih ili restriktivnih mjera, u skladu s člankom 30., BiH treba dostaviti argumentiran zahtjev za formalne konzultacije kroz Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje koji bi sadržavao potrebne podatke i obrazloženja za uvođenje predloženih mjera. Na osnovi nama dostupnih podataka (podaci o bilateralnoj trgovini za razdoblje 2018. - 2020.), EU ne može utvrditi bilo kakav poremećaj u vezi s navedenim proizvodima, a koji bi opravdao uvođenje zaštitnih mjera. Osim toga, EU nije primio unaprijed dostavljenu službenu obavijest o planiranom uvođenju ovih mjera - objasnili su iz EU-a.

 

Po njihovim navodima, EU je nedavno produljio primjenu dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU-a za izvoznike voća, povrća i vina sa zapadnog Balkana na razdoblje od dodatnih pet godina.

 

Ove autonomne trgovinske mjere za određene poljoprivredne proizvode uvjetovane su time da se svaka od partnerskih zemalja suzdrži od uvođenja novih carina, pristojbi i ograničenja.

 

U FBiH traže mjere i CEFTA-i

 

- Kao što smo već obavijestili predsjedatelja Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ako bi BiH usvojila takve mjere, to ne bi samo ugrozilo njezinu vjerodostojnost nego bi u pravnom smislu predstavljalo kršenje SSP-a, kao i uvjeta dodatnog bescarinskog pristupa tržištu EU-a - istaknuli su iz EU-a.

 

Pozvali su vlasti BiH da poštuju obveze, a u suprotnom su spremni odgovoriti protumjerama.

 

- Ako BiH usvoji ove mjere, EU će razmotriti sva raspoloživa sredstva kako bi ponovno uspostavila ravnotežu u svojim trgovinskim odnosima s BiH - upozorili su.

 

Doznaje se kako bi to moglo značiti uvođenje carina na voće i povrće, vino, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, piletinu...

 

Udruga poljoprivrednika FBiH i Seljački savez FBiH jučer su podržali najave o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU-a na dvije godine. Objasnili su kako njihov opstanak ovisi o uvođenju tih mjera. No, pri tome ovaj savez ne bi samo uveo ograničenja za EU nego i za zemlje CEFTA-e. U suprotnom najavljuju prosvjede.

 

- Ako se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve, bit ćemo prinuđeni svoje nezadovoljstvo izraziti kroz prosvjede - zaključili su na kraju poljoprivrednici.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još