VIDEO/ Apel članovima Predsjedništva BiH

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH: Svi smo zakazali, nema opravdanja, građani su već trebali imati vakcine

Front24.02.21, 14:26h

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH: Svi smo zakazali, nema opravdanja, građani su već trebali imati vakcine
Pokrenuti direktnu komunikaciju sa proizvođačima vakcina

 

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Husein Rošić (SDA) pozvao je članove Predsjedništva BiH da putem Ministarstva vanjskih poslova BiH krenu u pregovarački dio s proizvođačima u procesu nabavke vakcina.

 

- Ono što je danas, vjerujem, poruka svih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jeste da smo svi zakazali. Dakle, nema opravdanja, građani su već trebali imati na raspolaganju vakcine od nekoliko proizvođača da bi bili u situaciji da biraju kojom će se vakcinisati. Najodgovornije u svemu ovome je Vijeće ministara BiH i mogu reći da nikada nismo imali nesposobnije Vijeće ministra - izjavio je Rošić.

 

Podsjetio je na činjenicu da smo vjerovatno jedina država na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva. S obzirom na to da pojedini predstavnici političkih subjekata ne žele realno govoriti ovoj situaciji, kako je kazao Rošić, apelirao je da se uključe članovi Predsjedništva BiH jer u svim zemaljama regije to rade predsjednici država, pregovaraju sa različitim proizvođačima o nabavci.

 

- Pozvao sam da članovi Predsjedništva BiH putem MVP-a BiH krenu u taj pregovrački dio s proizvođačima jer ako to tako ne bude mi ćemo se još dugo načekati da vakcine dođu u BiH - kazao je Rošić.

 

Od predstavnika Ministarstva zdravstva su, kako je dodao, tokom sjednice čuli da postoje uslovi za prihvat vakcina, da postoje četiri adekvatna frižidera i da je njihov kapacitet 250 hiljada doza, a režim je minus 80 stepeni Celzijusa, a to su uvjeti koje traži prvenstveno Pfeizer.

 

Kada je riječ o nabavljenim vakcinama u Republici Srpskoj, Rošić je kazao da je ubijeđen da će vrijeme pokazati da je to urađeno mimo zakonskih propisa.

 

Zastupnica Alma Kratina (DF-GS) ukazala je na značaj kampanje za edukaciju stanovništva o važnosti vakcinacije.

 

- U ovom momentu nemamo jasnu informaciju kako ćemo doći do prvih doza vakcina, ali imamo vrlo konstruktivne zaključke Odbora za zdravstvo koji će rezultirati konkretnim aktivnostima da se ide u direktnu nabavku vakcina od proizvođača. Ovo je ujedno prilika da se državni nivo, odnosno Vijeće ministara dodatno podstakne, ovo je apel njima da je krajnji momenat da se zaštiti zdravlje građana - istakla je Kratina.

 

Kada je riječ o građanima, kako je dodala, postoje dvije grupe. U jednoj su oni koji očajnički žele vakcine i zastupnicima neprestano ukazuju na to da žele da se vakcinišu i normalan život, dok su u drugoj grupi oni građani koji izražavaju skepsu u vezi same vakcinacije.

 

- Smatram da Federalni zavod javnog zdravstva nije učinio dovoljno na tome da utiče na zdravstvenu prosvjećenost i podizanje svijsti građana o važnosti vakcine - dodala je Kratina.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!