Administrativni propusti vlasti uzimaju danak

Ništa od dolaska vakcina: BiH nije ispunila uslove koje traži proizvođač, cjepiva neće biti ni u martu

Front23.02.21, 19:35h

Ništa od dolaska vakcina: BiH nije ispunila uslove koje traži proizvođač, cjepiva neće biti ni u martu
Za ubrzanje rješenja problema COVAX nudi našoj strani organizaciju razgovora s predstavnicima Pfizera

 


Bosna i Hercegovina ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma COVAX, stoji u dokumentu kojeg je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Ureda COVAX mehanizma, saznaje Klix.

 

U pismu se, prema pisanju Klixa, navodi kako je 29. januara bh. strani javljeno da će dobiti 23.400 doza vakcina proizvođača Pfizer pod uslovom da ispune niz navedenih uvjeta, a oni, kako kažu iz COVAX-a nisu ispunjeni.

 

Konkretno se navodi kako po Pfizerovim dubinskim analizama za svaku zemlju, BiH svoje obaveze nije završila. Ponajprije se to odnosi na zahtjeve "ultra hladnog lanca", za skladištenje vakcina, ali i obaveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

 

- Nakon nekoliko obavljenih razgovora s kompanijom Pfizer u posljednje tri sedmice sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza za koje je bio cilj da budu isporučene u prvom tromjesečju ove godine, biti odgođene sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi Pfizera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu, stoji u pismu.

 

Za ubrzanje rješenja problema COVAX nudi našoj strani organizaciju razgovora s predstavnicima Pfizera.

 

Pfizer od Bosne i Hercegovine traži i potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, ako oni smatraju da postoje pravni ili finansijski rizici oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati. U našim okolnostima Pfizer traži direktni sprazum s državom, koji očito još nije završen.

 

S druge strane iz Ministarstva civilnih poslova ranije su saopćili drugim nivoima da su sve obaveze, koje su do njih ispunjene, piše Klix.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još