FOTO/ Nova fasada, toplotna i zvučna izolacija, stolarija, krov...

Zgrada Muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu u novom ruhu

Kultura23.02.21, 18:20h

Zgrada Muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu u novom ruhu
Radovi su urađeni uz finansijsku potporu Vlade Švedske, Vlade Kantona Sarajevo, UNDP-a, te Općine Stari Grad

 

Svečanim otkrivanjem ploče, danas su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, direktorica škole Tatjana Romanić, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist, rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH Steliana Nedera, ozvaničili završetak radova na energetsko-efikasnoj obnovi zgrade Muzičke škole/Muzičke akademije u Sarajevu.

 

muzicka-akademija-sarajevo-nova-fasada

 

Urađena je nova fasada zgrade, toplotna i zvučna izolacija, zamijenjena stolarija, izvršena rekonstrukcija krova, postavljena nova plinska kotlovnica, a što sveukupno rezultira vrlo održivom investicijom u iznosu od 715.951 KM.

 

Radovi su urađeni uz finansijsku potporu Vlade Švedske, Vlade Kantona Sarajevo, UNDP-a, te Općine Stari Grad.

 

Direktorica škole Tatjana Romanić izrazila je zadovoljstvo okončanjem projekta, te kazala da će za tri institucije koje borave u tom objektu, velika investicija doprinijeti boljem kvalitetu rada, a mladim ljudima se pruža mogućnost da uče u boljim uslovima.

 

- Prije renoviranja, uslovi rada za uposlenike i učenike su bili jako teški. Tokom zime smo radili u veoma hladnim prostorijama, a ljeti u veoma toplim, a osim toga, i saobraćajna buka je uvijek bila prisutna - podsjetila je Romanić.

 

muzicka-akademija

 

Kroz zgradu dnevno komunicira više od hiljadu ljudi, jer srednja muzička škola ima oko 140 učenika, osnovna 500, a isto toliko i muzička akademija, kao i uposlenici.

 

Najavila je da će budući projekti biti fokusirani na osiguranje boljeg osvjetljenja, a zbog starosti zgrade, bit će renovirana i njena preostala unutrašnjost.

 

Premijer KS Edin Forto je naveo da je Kanton u tom projektu učestvovao sa 300.000 KM, sa partnerima te da je to model koji će biti primijenjen u cijelom Kantonu Sarajevo.

 

- Kanton Sarajevo će na ovaj način renovirati 40 javnih objekata, a u fokusu će biti obrazovne institucije: vrtići, osnovne škole i srednje škole, fakulteti, studentski centri i domovi zdravlja. Planirana investicija je oko 20 miliona KM – najavio je premijer Forto.

 

muzicka-akademija-forto

 

Naglasio je da je akcenat takvih projekata višestruk - ušteda energije, zgrade ljepše izgledaju a ljudi su sretniji, a pored toga to je posao i za domaće firme.

 

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist je izrazila zadovoljstvo što je zgrada Muzičke akademije dobila novo ruho, te kazala da podržavaju napore koje Vlada KS ulaže u smanjenju zagađenosti zraka.

 

- Postizanje energetski učinkovitih objekata je put da se postigne smanjenje zagađenosti zraka. Zgrada Muzičke akademije je jedna od 64 javna objekta koji su sada energetski efikasni i to zahvaljujući projektu 'Zeleni ekonomski razvoj' – istakla je.

 

Najavila je drugu fazu projekta, a radit će na utopljavanju stambenih, industrijskih i većeg broja javnih objekata.

 

muzicka-akademija-koncert

 

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera smatra da je zbog kompleksnog izvođenja radova projekt utopljavanja Muzičke akademije dugo trajao, ali kako je rekla, od danas svi koji rade i uče u Muzičkoj akademije imat će bolje uslove za rad, boravak i školovanje.

 

Najavila je da je borba protiv klimatskih promjena prioritet i tokom ove godine će UNDP sa Vladom Švedske i Vladom Kantona Sarajevo raditi projekte energijske efikasnosti na privatnim zgradama.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još