Diplomatske trzavice zbog 'Sputnika V'

Von der Leyen tražila objašnjenje o vakcinaciji, ruske diplomate oštro odgovorile EU: 'Izjava je neukusna i nepromišljena'

Front22.02.21, 11:47h

Von der Leyen tražila objašnjenje o vakcinaciji, ruske diplomate oštro odgovorile EU: 'Izjava je neukusna i nepromišljena'
Šefica Komisije je prošloga tjedna od Moskve tražila objašnjenje zašto svoje cijepivo nudi članicama EU, dok sama kaska u cijepljenju

- Predstavnici ruskih vlasti, znanstvene zajednice i poduzetnika, koji su u potpunosti su angažirani na promociji cjepiva Sputnjik V na globalnom tržištu, u nekoliko su prilika nedvosmisleno potvrdili kako je osigurati dovoljnu količinu istog cjepiva za potrebe vlastitih građana apsolutni prioritet ruske vlade. Izjavu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen smatramo ili neukusnim pokušajem politizacije zdravstvene krize ili nepromišljenom omaškom nesvojstvenoj jednoj visoko pozicioniranoj političarki – stoji u službenom saopćenju Stalnog predstavništva Ruske Federacije pri Bruxellesu upućenom Evropskoj komisiji.

 

Podsjetimo, šefica Komisije Ursula von der Leyen prošle sedmice se zapitala zašto Moskva članicama EU nudi milione doza vakcinadok još uvijek kaska u vakcinisanju vlastitih građana, zbog čega je od Kremlja tražila očitovanje. Njen je komentar uzburkao diplomatske krugove tzv. „briselskog balona”, a oštar odgovor promptno je stigao i iz redova ruskih stalnih predstavnika pri EU, piše Euractiv.

 

- Želimo istaknuti kako je efikasnost naše vakcine veća od 90 posto, te da je ona u potpunosti sigurna za upotrebu. Isto su u svojim zaključcima potvrdili i vodeći medicinski časopisi, koji su našu vakcinu Sputnjik V ocijenili najboljom opcijom na tržištu; osobito ako se u obzir uzmu faktori poput cijene, kvalitete i dostupnosti – ističu ruski diplomati, dodavši kako je Moskva spremna ponuditi i logističku pomoć svakoj državi koja želi što hitnije započeti cjelovitu i neovisnu analizu farmakoloških karakteristika njihovog proizvoda.

 

Na razini EU, jedino je Mađarska odobrila upotrebu kineske i ruske vakcine protiv Covida-19, dok su Češka i Hrvatska poduzele prve korake u pokušaju dolaska do svojih prvih doza Sputnjika V. Slovačka je imala sličan plan, ali je jedan od koalicijskih partnera uložio veto na prijedlog nabavke vakcina kojeg još uvijek nije odobrila Evropska regulatorna agencija (EMA).

 

Izvori iz Evropske komisije Euractivu su potvrdili kako nabava Sputnjika V još uvijek „nije na njihovom radaru”.

 

- Jedan od preduvjeta za ulazak u plan vakcinacije Evropske unije je da proizvođači moraju osigurati proizvodne kapacitete na teritoriju EU, zato što želimo zadržati neovisnost u nabavi vakcina – tvrde izvori, istaknuvši kako se Sputnjik V u potpunosti proizvodi u Rusiji, i time ne zadovoljava njihove stroge kriterije.

 

Isti su izvori poručili članicama koje se, poput Hrvatske, samoinicijativno odlučuju za nabavu ruske vakcine, „to čine na vlastitu odgovornost”.

 

(DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!