Oči su važan kanal za prodor virusa

Istraživanje: Osobe koje nose naočale imaju triput manje šanse da se zaraze koronom

Lifestyle22.02.21, 11:26h

Istraživanje: Osobe koje nose naočale imaju triput manje šanse da se zaraze koronom
Prošle su godine kineski stručnjaci ustanovili da je među pacijentima s covidom-19 u općoj populaciji bilo pet puta manje osoba s dioptrijskim naočalama

 

Izgledi da će se osobe koje nose dioptrijske naočale zaraziti koronavirusom triput su manji nego u onih koji ih ne nose, iz jednostavnog razloga što rjeđe trljaju oči, pokazalo je manje indijsko istraživanje provedeno na 304 osobe u dobi između 10 i 80 godina koje su prijavile simptome virusa.

 

Devetnaest posto ispitanika odgovorilo je da naočale nosi većinu vremena - najmanje osam sati dnevno.

 

Studija je pokazala da je rizik od zaraze covidom-19 bio otprilike dva do tri puta manji među populacijom koja nosi naočale, u odnosu na one koji ih ne nose, prenio je Sunday Telegraph.

 

Pojedinci su navikli dodirivati ​​lice prosječno 23 puta u jednom satu, a oči prosječno triput na sat, rezultati su indijskog istraživanja.

 

Naučnici koji su ga proveli kažu da dugotrajna navika nošenja naočala može spriječiti opetovano dodirivanje i trljanje očiju, a samim time i potencijalni prijenos virusa.

 

Prošle su godine kineski stručnjaci ustanovili da je među pacijentima s covidom-19 u općoj populaciji bilo pet puta manje osoba s dioptrijskim naočalama.
 

Grupa naučnika iz bolnice Univerziteta Nanchang je pojasnila kako vjeruje da je to zato što se ACE-2 receptori, na koje se virus zakači da bi ušao u organizam i zarazio ljudske stanice, nalaze u području očne jabučice.

 

Autori studije oči smatraju važnim kanalom koji omogućuje prodor virusa SARS-CoV-2 u organizam.

 

"Uočili smo da su pacijenti s covidom koji su tokom dužeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočale bili relativno rijetki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom", napisali su autori studije.

 

Istaknuli su da bi naočale u osoba koje ih svakodnevno nose u raznim društvenih prigodama mogle postati zaštitni faktor koji će u njihovom slučaju smanjiti opasnost od prijenosa virusa putem očiju i u konačnici ih možda poštedjeti zaraze covidom.

 

 

(IDEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!