(iz)okretanje činjenica

'Nije Bosna sveta krava da joj se muslimani klanjaju': Svi SPINOVI hibridnog rata protiv Republike BiH... Šta im je cilj?!

Front21.02.21, 10:30h

'Nije Bosna sveta krava da joj se muslimani klanjaju': Svi SPINOVI hibridnog rata protiv Republike BiH... Šta im je cilj?!
U političkom životu današnje Republike BiH imamo inflaciju spinova čiji je cilj daljna razgradnja RBiH, daljne blokade, daljne podjele i pokušaji secesije, falsifikovanja historije i laži, praveći od RBiH “žabu” koja se polagano kuha a da to i ne osjeti, dok konačno ne ugine

 

 

Autor: Esad JAGANJAC, dipl.ing.
 

Prvo razjasnimo šta znači riječ “spin”. Riječ “spin” je prvi puta zabilježena prije 900 godina i to kao stara engleska riječ “spinnan”, a danas u upotrebi kao “spin”; a slično tome u njemačkom jeziku “spinnen”. U izvornom značenju mogla bi se prevesti kao okretati, zaokreti, saviti itd. U političkom žargonu često je u upotrebi glagol spinovanje gdje se koriste spinovi, što bi se moglo protumačiti na sljedeći način: Spin je izraz, skup riječi u koje je namjerno ubačen određeni “modifikator” sa ciljem da promijeni smisao izraza na način koji odgovara autoru. Znamo da je komunikacija po definiciji proces u kome pošiljalac informacije želi da utiče na ponašanje primaoca informacije. To je i moto spinovanja.


Jedan od klasičnih primjera spinovanja je fraza koja se pojavila tokom početka agresije na Republiku BiH, a koja glasi: “ Nije Bosna sveta krava da joj se muslimani klanjaju”. U ovoj frazi modifikator je “sveta krava” a cilj spinovanja je bio da se odvrate muslimani od odbrane R BIH u smislu nije - “sveta krava” pa što bismo je branili.


U političkom životu današnje Republike BiH imamo inflaciju spinova čiji je cilj daljna razgradnja RBiH, daljne blokade, daljne podjele i pokušaji secesije, falsifikovanja historije i laži, praveći od RBiH “žabu” koja se polagano kuha a da to i ne osjeti, dok konačno ne ugine. To je motiv spinovanja danas, čiji su autori poznati a način djelovanja je preko režimskih medija koji su postali njihovi “gebelski” megafoni.


Ovo je lista najpoznatijih spinova danas poznatih autoru, mada ta lista raste svakodnevno stvaralački, maštovito, inventivno, kako reče otac srpske nacije Dobrica Ćosić.


“Bosna i Hercegovina”!


Šta je Bosna i Hercegovina? Republika, monarhija ili teritorija? Znamo da države mogu biti ili republike ili monarhije, a po dejtonskom nazivu Bosne i Hercegovine ona nije ni republika ni monarhija, već šta? Teritorija?


Šta je cilj ovog spina? Šta je bio cilj da se iz naziva države u ilegalnom Dejtonskom ustavu izbaci prefiks Republika? Je li to strategija da se spinovanjem ugradi u svijest i podsvijest javnosti da je “Bosna i Hercegovina” zapravo teritorija, kako bi se olakšala njena razgradnja a tako i uništenje u bliskoj budućnosti jer za ime Boga, to nije država, već teritorija, u kojoj žive većinski “Palestinci” u “Gazi” i “Zapadnoj obali”. Zbog toga autor ovog teksta ne pristaje na taj spin i koristi puni naziv države Republike BiH, a to preporučujem i svim lojalnim građanima Republike BiH.


“Ja sam legalista pa zato poštujem Dejtonski ustav”


U ovom izrazu modifikator je riječ “legalista”. Zašto? Zato što Dejtonski ustav nije legalan ni po normama unutarnjeg ni po normama internacionalnog prava. On je nelegalan jer ga nije ratifikovala Skupština Republike BiH, nije ni preveden niti je objavljen u Službenom listu Republike BiH. Osim toga nelegalan je i shodno Bečkoj konvenciji o internacionalnim ugovorima, član 52 i 53, gdje je navedeno da ni jedan internacionalni ugovor (a to je DMS) nije važeći (void-nepostojeći) ako je rezultat primjene sile.


“Dejtonski ustav je dobar jer je donio mir”


Je li donio mir ili rat koji dalje traje drugim sredstvima? Donio je samo stanje u kome se (još) ne puca, donio je primirje (armistic). Da bi se ovo bolje shvatilo treba se pozvati na slična primirja, koja su se dešavala u svijetu.

 

Sličan slučaj smo imali tokom Drugog svjetskog rata kada je Njemačka okupirala Francusku, ukinula njihov legalni ustavno-pravni sistem i instalirala (nametnula) svoj, na osnovu čega je instalirala kolaboracioniste nacističke Njemačke na vlast. Današnja politička situacija u R BiH je potpuno analogna ovoj koja se desila u Francuskoj za vrijeme vladavine nacističkih kolaboracionista Philippe Petaina i njegove vlade. I tada je u Francuskoj Francuska bila podijeljena na dvije zone (entiteta) “zone occupee” i južni dio Francuske “zone libre”.


Dakle, kako god je Francuska i Njemačka potpisala “Armistice” (primirje) 1940. godine, tako je i u Dejtonu i Parizu Republika BiH i SRJ i R Hrvatska potpisala primirje pod uslovima okupacionih sila SRJ i R Hrvatske. Na isti način kako je tada u Francuskoj ukinuta Treća republika, tako je i u Dejtonu ukinuta Republika BiH.


“Legitimno predstavljanje naroda”: Ovo je neustavni spin, koji kao takav ne postoji ni u de facto Dejtonskom ustavu ni u de jure Ustavu Republike BIH. Modifikator ovdje je riječ “legitimni”, a motiv ubacivanja ove riječi je uticanje na svijest i podsvijest javnosti da je “legitiman” samo onaj građanin koji dolazi iz reda pozicije, a nelegitiman bilo koji građanin koji dolazi iz opozicije. Sličan spin je i fraza “Autentičan Bošnjak, Srbin, Hrvat”, što znači da ostali građani koji dolaze iz opozicije su “nelegitimni” i nisu “autentični” (oni su po ovom spinu “neandertalci”). Na stranu to što i u demokratiji, pravnoj državi pa i u ustavima bilo koje države na svijetu tako nešto ne postoji. Ustavotvorni i pred zakonom jednaki su samo građani a ne nikakvi kolektiviteti, bilo da se radi o etničkom, religioznom ili profesionalnom kolektivitetu.

 

Koliko je ovaj spin neutemeljen jasno pokazuje slučaj sa Čovićem. Čim je “legitimni” Čović kao “legitimni” Hrvat ušao u Predsjedništvo, prva stvar koju je uradio je bila da je otišao na proslavu neustavnog 9. janura, gdje je proslavio početak progona Hrvata iz RS i gdje je odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica, inače čovjek koji je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine na području Šibenika. Nije čudo da su na prošlim izborima veliki dio i Hrvata i Bošnjaka i Srba i ostalih (naročito ostalih) glasali za Željka Komšića.


“Konstitutivni narodi”: Ovo je također neustavni spin, koji ne postoji ni u de facto Dejtonskom ustavu ni u de jure Ustavu Republike BiH. U preambuli Dejtonskog ustava stoji sljedeće: “Bosniacs, Croats and Srebs, as CONSTITUENT peoples (along with Others) and citizens of Bosnia and Herzegovina…”.


Međutim, na web stranici Ustavnog suda BiH stoji pogrešan prevod, koji glasi: “ Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao KONSTUTIVNI narodi (zajedno sa Ostalima) i građanima Bosne i Hercegovine..???


Svi đaci koji su u osnovnoj školi učili engleski jezik znaju da riječi CONSTITUENT i CONSTITUTIVE apsolutno nemaju isto značenje, samo BiH političari i BiH mediji misle drugačije, što je rezultat gebelske propagande koja traje 30 godina. Riječ konstitent znači dio cjeline i nista više, bez ikakvih ekskluzivnih prava, a riječ konstutivni znači subjekat koji ima autoritet i neka prava da nešto formira-konstituiše.


Uostalom evo šta o razlici pojmova constituent (konstituentni) i constitutive (konstitutivni) kažu sami Englezi:


“As adjectives the difference between constitutive and constituent is that constitutive is having the power or authority to constitute, establish or enact something while constituent is being a part, or component of a whole.”


Prevod: “Kao pridjev, razlika između konstitutivnog i konstituentnog je da konstitutivnost znači imati moć ili autoritet da konstituiše, uspostavi ili donese nešto, dok je konstituent dio ili komponenta cjeline.“


“Etničko čišćenje”


Spin “etničko čišćenje” je konstrukt sklepan od strane Miloševićevih saveznika, koji su ga i podržavali u agresiji i genocidu, praveći se da ne vide šta se dešava u RBiH. Ovdje je modifikator riječ “čišćenje”, čiji je cilj da ugradi u svijest i podsvijest javnosti ideju da su žrtve genocida zapravo smeće, koje je normalno trebalo očistiti. Potpuno je neshvatljivo i sramotno da skoro svi političari i mediji u RBiH koriste ovo notorno poniženje žrtava, ne razmišljajući (ili možda razmišljajući).


“Duh Dejtona”


Spin “duh Dejtona” je izraz čiji je cilj da doda na “slovo Dejtona” elemente koji pogoduju ideologiji sljedbenika UZP-ova i njihovih kolaboranata a to je znamo, razgradnja, blokada, podjela i uništenje države Republike BiH. Ovaj spin nije nimalo bezazlen i korišten je u apelaciji Bože Ljubića, sa ciljem ostvarenja već jednom osuđene i odbačene tvorevine, aparthejda tzv. Herceg-Bosne. Svi znamo kakav duh i  kojih sve presuđenih ratnih zločinaca duh je ugrađen u Dejtonski ustav.


“Politička volja naroda”


Ovaj spin je nastao sa ciljem da se opravda suspendovanje pravnog sistema RBiH i presude intrnacionalnih sudova. Kako? Pa presude domaćih i internacionalnih sudova se odbacuju pod izgovorom da nema političke volje naroda da se provedu. Čak se ide tako daleko da se zna ko je opljačkao banke, izvršio politička ubistva, uništio javna preduzeća ali ovim spinom se onemogućava procesuiranje kriminalaca i sljedbenika UZP-ova te njihovih kolaboranata. Nažalost, javnost na to pristaje a ni bosanskohercegovačke medije ta stvar puno ne brine. Oni su tu da uživo prenose razne “derbije”, jer to nema veze s njima a RBiH nije njihova država. Njima je važnija gledanost, pare, prihod, a tome ih nisu učili ni Šešelj ni Kecmanović ni Maksimović ni Koljević ni Filandra ni… plejada raznih “profesora” kojima je nacistička teorija krvi i tla prirasla za srce.


Neodgovorno ponašanje bh medija je jasno vidljivo i kod afere “respiratori”, gdje se advokat odbrane gđa. Vasvija Vidović javno žali da su mediji slijedili tzv. “Media plan”, čiji je cilj presumpcija nevinosti optuženih. Svi znamo da je neovisno o samoj presudi, koja će tek doći i koju ne treba osporavati, jedan broj medija već optužio osumnjičene da su krivi, što je očito kršenje kodeksa javnih medija. U toj harangi Avaz prenosi izjave Radončića „da se radi o brutalnoj pljački (on je s tim već i tužilac i sudija), a FaceTV je posvetio na desetine sati svog programa, nastojeći da navede javnost da su optuženi zaista krivi.


Šta je svrha tog “Media plana”? Koja je spona kreatora “Medija plana”, koji očito postoji sa zatvaranjem Aluminija, sa neisplaćenim dividendama namjenske industrije, Čovićevog nacističkog Izbornog zakona te kandidovanje raznih tajkuna i negatora genocida za CD ličnost godine? Znamo da je zadnja faza genocida poricanje genocida. Koja je odgovornost medija što kasne vakcine jer se malo ko usuđuje da poslije ove harange oko respiratora krene u javne nabavke, a Vijeće ministara po običaju spava. Koliko je ljudi umrlo, a mogli su biti spašeni?


“Vitalni nacionalni interes”


U članu IV, tačka 3e, inače ilegalnog ali “de facto” Dejtonskog ustava stoji sljedeće:


“Predložena odluka Parlamentarne skupštine može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova iz reda bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata izabranih u skladu sa stavom 1, tačka (a). Za donošenje takve odluke biće potrebna saglasnost Doma naroda, izglasana od strane većine bošnjačkih, većine hrvatskih i većine srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.”


Dakle spominje se korištenje vitalnog interesa naroda a ne vitalnog nacionalnog interesa. U ovom spinu je modifikator riječ “nacionalni”. Po opšteprihvaćenoj definiciji u svijetu postoji velika razlika između nacije i naroda (etničke zajednice), kako slijedi:


- Etnički ili narodni identitet (ethnicity) je identit građanina koji pripada određenoj etničkoj zajednici (narodu) odnosno društvenoj zajednici koja posjeduje zajedničku posebnu kulturu, jezik, tradiciju, običaje, vjerovanje itd.


- Nacija (nation) je skup naroda jedne ili više kultura, rasa ili etničkih grupa koje su organizovane u jednu državu.


Prema tome nacionalnost ili nacionalni identitet (nationality) je legalni status, koji predstavlja pripadnost državi kojoj građanin pripada a etnički ili narodni identitet se odnosi na zajedničke kulturne karakteristike etničke zajednice, kao što su jezik, porijeklo, običaji, vjerovanja itd.


Balkan je zaražen definicijama koje vuku osnovu iz prevaziđene teorije krvi i tla (nacistička, rasistička teorija Richard Walther Darre 1929) i Kardelja (markistička teorija o odumiranju države-nacije).


Kardelj tvrdi da je (citiram): " Nacija je specifična narodna zajednica nastala na osnovi društvene podjele rada epohe kapitalizma, na kompaktnoj teritoriji i u okviru zajedničkog jezika i bliske etičke i kulturne srodnosti uopšte."


Dakle Kardelj povezuje tritoriju, podjelu rada, jezik, bliske etičke i kulturne srodnosti ali izostavlja državu-naciju iz svoje definicije (što je pogrešno), zbog čisto marksističke doktrine o odumiranju države i jedinstva proleterijata širom svijeta.


Zbog toga je Kardeljeva definicija prevaziđena, ali nažalost umjesto svjetski opšteprihvaćene definicije da je nacija skup naroda jedne ili više kultura, rasa ili etničkih grupa koje su organizovane u jednu državu na Balkanu, još uvijek preovladava nacistička teorija krvi i tla koja u uprošćenoj verziji tvrdi da „gdje god živi jedan Srbin, Bošnjak, Hrvat to je Srbija, Bosna, Hrvatska… A to je i dovelo do fizičke agresije na RBiH te je uzrok što i danas imamo agresiju koja se vodi drugim sredstvima tzv. hibridnog rata.


Moderan svijet nikada nije prihvatio ni defniciju nacije baziranu na nacističkoj teoriji krvi i tla ni marksističku teoriju baziranu na odumiranju države. Moderan svijet prihvata da građanin, nosilac suverenitea u svakoj državi-naciji, može imati više identiteta kao što su: rasa, vjerski identitet, etnički identitet, nacionalni identitet i može imati određeni status kao što je državljanstvo a da pri tome ni jedan od ovih identiteta nije u koliziji s drugima.


Razlika između nacionalnog identitea (nationality) i državljanstva (citizenship) je u tome da je nacionalnost status koji je nastao od činjenice da građanin pripada jednoj državi (rođenjem, nasljedstvom) dok je državljanstvo (citizenship) politički status koji se može dobiti (bilo koji građanin svijeta) ako se zadovolje legalni zahtjevi koji su postavljeni od strane Vlade te države. Bilo koja osoba ne može imati dvije ili više nacionalnosti ali može imati državljanstvo više država.


Evo jednog svježeg primjera iz naše svakodnevnice:


Fudbaler Anel Ahmedhodžić je rođen u Švedskoj a roditelji su mu rođeni u R. Bosni i Hercegovini. Po etničkoj pripadnosti je Bošnjak jer dolazi iz tog kulturnog kruga, ali po nacionalnosti bi bio Šveđanin jer je tamo rođen (igrao je za mladi švedski nacionalni tim), pripada toj državi. Njegovim ličnim zahtjevom zatražio je promjenu nacionalne pripadnosti (ne državljanstva jer još uvijek ima švedsko državljanstvo a dobio je i bh državljanstvo) u bosansko-hercegovačku po osnovu nasljedstva (roditelja) i dobio je. Sada je po nacionalnom identitetu Bosanac i Hercegovac, može igrati za R BiH nacionalni tim, ali više ne može igrati za švedski nacionalni tim. Jedna osoba može imati samo jednu nacionalnost ali može imati više državljanstava drugih država.


Zbog svega navedenog spin: “vitalni nacionalni interes” je zlonamjeran spin kreiran sa namjerom da se država RBiH teritorijalno podijeli po danas etničkim linijama razdvajanja (nastale kao posljedica progona i genocida) i tako razdvojeni dijelovi pripoje susjednim državama (dogovor Milošević - Tuđman iz Karađorđeva). Pored toga, zastupnici u vlasti koji potežu ovu mogućnost imaju osjećaj (zbog ovog spina) da oni zapravo štite vitalne interese susjednih država (nacija – “nacionalni interes”), a ne vitalne interese naroda iz RBiH kojima pripadaju. Tako imamo da Dodik štiti interese države (nacije) Hrvatske potežući vitalni etnički interes Srba u BiH po pitanju Pelješkog mosta a Ivanić i “legitimni” Čović štite interese države (nacije) Srbije čineći krivično djelo opstrukcije pravde u slučaju pokretanja Revizije Tužbe protiv SRJ, dok su obnašali funkciju članova Predsjedništva.


Ovaj spin je široko rasprostranjen u politici, institucijama i medijima i ne bi me začudilo da on postane normativni dio nekih od akta zakonodavne vlasti. Tako se kuha žaba dok ne ugine. Pitanje je šta su učili ti silni političari i režimski novinari na FPN-u, Pravnom i Filozofskom fakultetu. Ako su učili ispravne definicije, zašto onda koriste pogrešne definicije u svom djelovanju. Dakle, umjesto spina “vitalni nacionalni interes” mogao bi se koristiti izraz “vitalni etnički interes”, mada je i sam član IV Dejtonskog ustava diskriminirajući jer šta ćemo sa vitalnim interesima ostalih etničkih zajednica (Jevreja, Roma itd).


“Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica”


U diplomatskom jeziku u svijetu često se koriste izrazi United nations i International community. Kod nas je od ovih pojmova napravljen spin prevodeći ih u Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu, umjesto da se koriste ispravni prevodi kao što su Ujedinjene nacije i Internacionalna zajednica. Motiv nastanka ovih spinova je pokušaj da se narodi (etničke zajednice) u određenim državama proglase suverenim a ne nacije shodno nacističkoj teoriji krvi i tla. Pored toga sâm prefiks “među” (narodna) nema smisla jer tako nešto ne postoji. Postoji međugranični prelaz, međuzvjezdani prostor itd. ali riječ „međunarodni„ uopšte nema smisla, jer to bi mogao biti - neki prostor između naroda!??


Ovo je lista samo onih spinova koje sam uspio uočiti u medijima, mada je lista vjerovatno daleko veća.


Postavlja se pitanje kako bi zapadni Balkan, a i svijet danas, izgledao da nije bilo konstantnih aspiracija Srbije i Hrvtske na državu Republiku BiH? Bi li imali Prvi svjetski rat iniciran time a i Drugi svjetski rat kao nastavak Prvoga? Bi li imali genocid, progone, masovne grobnice, silovanja i napokon razbojništvo politika koje su se pojavile 90-tih?


Šta bi bilo da smo imali civilizovanu i poštenu vlast u susjednim državama i da nije bilo fabrike satanske ideologije u SANU; već da su bili recimo na nivou Danske, Švedske, Norveške, danas najbogatijih država na svijetu?


Šta bi bilo da je vlast RBiH odmah krenula sa odbrambenim pripremama čim je počela Miloševićeva agresija na R. Hrvatsku i da tadašnji bh mediji nisu prenosili “derbije” budućih ratnih zločinaca i njihovih kolaboranata tokom 90-tih, šireći mržnju i rušeći do tada civilizovano društvo u RBiH?


Ima li nevinih aktera tih događaja? Ima ih i u vlasti i u medijima i bilo ih je i tokom agresije a ima ih i danas, ali su nažalost mnogi od njih sada ili pod zemljom ili svedeni na prosjački štap. Kako tad, tako sad!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 115

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još