Počasni predsjednik HKD Napredak

Franjo Topić imenovan u Etički komitet Opće bolnice u Sarajevu

Hronika16.02.21, 19:56h

Franjo Topić imenovan u Etički komitet Opće bolnice u Sarajevu
Komitet ima zadatak da osigura i prati primjenu etike i medicinske deontologije u radu Opće bolnice

 

 Počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" mons. prof. dr. Franjo Topić imenovan je za člana Etičkog komiteta Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

 

Etički komitet broji devet članova uz tajnika, od kojih najmanje jedan član treba biti predstavnik nemedicinske struke, a najmanje dva da nisu uposlenici te ustanove. Član izvan uposlenika uz prof. Topića je akademik prof. dr. Enes Duraković a predsjednica Komiteta je prof. dr. Amela Sofić.

 

Komitet ima zadatak da osigura i prati primjenu etike i medicinske deontologije u radu Opće bolnice, da se bavi samo etičkim aspektom na način da utvrđuje da li je pojedini pacijent korektno zbrinut u toj ustanovi, da li je dobio adekvatnu uslugu ili da li je ispoštovan propisani protokol.

 

Daje također i suglasnost za provođenje medicinskih i znanstvenih ispitivanja, kao i kliničkih ispitivanja lijekova i medicinskih sredstava, potom za pisanje znanstvenih radova i drugo. Sve se odnosi na istraživanja i studije za koje uvijek dolazi glavni istraživač da detaljno pojasni zahtjev i priloži potrebnu pisanu dokumentaciju, saopćeno je iz HKD "Napredak".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!