Andrew Jewell, rezidentni predstavnik ММF-а BiH

Pregovori su obustavljeni u decembru - ako nema reformi, nema ni novca za BiH!

Front15.02.21, 09:46h

Pregovori su obustavljeni u decembru - ako nema reformi, nema ni novca za BiH!
Za razliku od Svjetske banke i EBRD-a, MMF ne finansira projekte, pojašnjava Jewell, što znači da novac koji pozajmljuju nije namijenjen za određeni projekt, poput izgradnje autoceste ili opremanja bolnice

 

Razgovori s bh. vlastima o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) propali su zbog nespremnosti političara da se obavežu na ključne reforme, kazao je u razgovoru za "Avaz" Andrew Jewell, rezidentni predstavnik ММF-а BiH.

 

- Pregovori su obustavljeni u decembru jer nismo mogli postići dogovor s vlastima u pogledu ključnih reformi neophodnih da bismo prezentirali program našem Izvršnom odboru - pojasnio je Jewell.

 

Dodao je da su postojala neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom.

 

- Što se tiče FBiH, voljeli bismo da vlasti poboljšaju program kreditnih garancija koji se do sada nije pokazao efikasnim. Vlasti RS se nisu složile u vezi s pitanjem reformi u pogledu digitalizacije, uspostavljanja jedinstvenog registra bankovnih računa fizičkih lica i jačanja „sigurnosne mreže" finansijskog sektora. Oni smatraju da ove reforme podrazumijevaju neprihvatljiv prijenos nadležnosti s entitetskog na državni nivo - istakao je Jewell.

 

Za razliku od Svjetske banke i EBRD-a, MMF ne finansira projekte, pojašnjava Jewell, što znači da novac koji pozajmljuju nije namijenjen za određeni projekt, poput izgradnje autoceste ili opremanja bolnice.

 

- Mi pružamo podršku budžetima. Iako nije moguće pratiti kako se novac troši, pomno i pažljivo analiziramo budžete vlada, a ponekad i namećemo ograničenja u pogledu budžetskog deficita ili iznosa tekuće potrošnje, koja uključuje plaće. Također pružamo i tehničku pomoć u cilju unapređenja procesa pripreme budžeta, izvršenja, transparentnosti i odgovornosti. Od početka pandemije korona virusa tražili smo od vlasti da objave informacije o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica, što oni i rade, a tražimo i reformu u oblasti javnih nabavki - kazao je Jewell.

 

Dodao je da je MMF spreman u svakom trenutku ponovo početi pregovore kako bi pomogli BiH da se nosi s ekonomskom krizom izazvanom pandemijom.

 

- Ali, da bismo to uradili, potrebno je da vlasti pristanu na provođenje reformi koje će pomoći da po okončanju pandemije BiH izgradi snažniju ekonomiju - istakao je Jewell.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još