Za oslobađanje glasovala 43 senatora

Trump ide dalje: Američki senat odlučio da nije kriv za poticanje pobune, a on svima poručio...

Front14.02.21, 09:51h

Trump ide dalje: Američki senat odlučio da nije kriv za poticanje pobune, a on svima poručio...
Ovakva odluka znači da se Trump, teorijski, može ponovno kandidirati za predsjednika SAD-a i nastaviti političku karijeru

 

 

Američki Senat odlučio je da bivši predsjednik Donald Trump nije kriv za poticanje pobune, odnosno za upad nasilnih prosvjednika u zgradu kongresa 6. siječnja.

 

Za njegovo oslobađanje glasovala su 43 senatora, dok je 57 njih, uključujući sedam republikanaca, glasovalo da ga se proglasi krivim. Za proglašenje Trumpa krivim trebala je dvotrećinska većina u Senatu, što očito nije bilo realno očekivati imajući u vidu da je odnos snaga između demokrata i republikanaca u ovom zakonodavnom tijelu skoro izjednačen.


Ovakva odluka znači da se Trump, teorijski, može ponovno kandidirati za predsjednika SAD-a i nastaviti političku karijeru.


Odmah nakon objave rezultata glasovanja Trumpov ured objavio je izjavu za javnost, ocjenjujući da je ovo bila još jedna faza u “lovu na vještice”. Ujedno je najavio i nastavak svoje političke borbe.


- Naš povijesni, patriotski i lijepi pokret da ponovno učinimo Ameriku velikom tek je započeo. U mjesecima koji predstoje imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se nastavku našeg nevjerovatnog zajedničkog putovanja, kako bismo učinili Ameriku velikom za sve naše ljude, poručio je Trump u priopćenju.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!