dok čekamo spas protiv korone

Odbijen zahtjev iz ZHK: Vakcine 'Sputnjik V' mogu u RS, ali ne i u FBiH

Hronika13.02.21, 16:15h

Odbijen zahtjev iz ZHK: Vakcine 'Sputnjik V' mogu u RS, ali ne i u FBiH
Garancije proizvođača da može isporučiti 20.000 doza dobivene su nakon niza prepiski koje su trajale duže vrijeme u periodu opće utrke za vakcinama, ali su višesedmični napori, prema svemu sudeći, sada propali

 

Dok u regionu vakcinacija protiv koronavirusa uveliko traje, a prve doze su primili i zdravstveni radnici u bh. entitetu RS, građani Federacije, prema svemu sudeći, cjepiva neće moći primiti ni na komercijalnoj osnovi - piše Avaz

 

Osigurati kvalitet


Iako su u Zapadnohercegovačkom kantonu pokrenuli proceduru direktnog uvoza određenog broja vakcina, jer se ne zna kada će vakcine na koje BiH čeka putem COVAX-a stići, iz Federalnog ministarstva zdravstva odbili su izdati pismo namjere, kojim bi se distributeru dala garancija za uvoz ruskih vakcina “Sputnjik V”, a na osnovu zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) ZHK.

 

Garancije proizvođača da može isporučiti 20.000 doza dobivene su nakon niza prepiski koje su trajale duže vrijeme u periodu opće utrke za vakcinama, ali su višesedmični napori, prema svemu sudeći, sada propali.

 

U obrazloženju ovakvog stava iz Ministarstva zdravstva FBiH navode kako je je nedopustivo da se uvoz prihvati bez dodatnih ispitivanja, jer su po zakonu obavezni osigurati kvalitet i sigurnost vakcina koje ulaze u BiH.

 

- Takođe, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo Ministarstvo nema zakonskih ingerencija. Upozoravamo da niti jedan rizični lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primijeni bez bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - navedeno je u odgovoru koji poptisuje ministar Vjekoslav Mandić.

 

Data mogućnost


U ZZJZ ZHK zbunjeni su ovakvim odgovorom, jer upotrebu vakcine “Sputnjik V” Agencija za lijekove i medicinska sredstva već je odobrila, a prve doze samo dan ranije primili su uposlenici UKC-a RS. Direktorica ZZJZ ZHK Andrea Jurić pita se je li onda RS druga država.

 

- Nije traženo da država plati vakcine, već je ostavljena mogućnost da to urade veledrogerija ili država, jer su više puta u priopćenjima za medije navodili da novca ima, ali da ne mogu doći do vakcina. Međutim, jasno je da se Federalno ministarstvo zdravstva nema namjeru baviti pitanjem nabavke vakcina u FBiH – ističe Jurić.

 

Jurić navodi da je i Ministarstvo civilnih poslova BiH informirano o garancijama proizvođača za isporuku 20.000 doza vakcina.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još