NAKON JOŠ JEDNE BURNE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

'Svako može biti gradonačelnik Mostara, osim Hrvata... E, neće moći': Zašto je nervozan HDZ-ov Ivan Zelenika?

Front12.02.21, 19:13h

'Svako može biti gradonačelnik Mostara, osim Hrvata... E, neće moći': Zašto je nervozan HDZ-ov Ivan Zelenika?
- Građanima Mostara ovo zaista ne treba, ako ste se za ovo birali i ako se za ovo borili, i u svoj toj multietničnosti dolazimo u situaciju da svako može biti gradonačelnik osim Hrvata. Kao predsjedniku Gradskog vijeća meni to nije jasno - kazao je Zelenika

 

 

Ivan Zelenika, HDZ-ov predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara, nije mogao suzbiti nervozu na današnjoj sjednici. Demonstirao ju je od samog početka do kraja zasjedanja, a dešavanja u mostarskoj Vijećnici nazvao je "cirkusom", piše Faktor.


Na prijedlog BH bloka i njihove vijećnice Irme Baralije, izbor gradonačelnika Mostara je ponovo odgođen. Bit će to treći nastavak prve konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.


- Igrokaz u režiji BH bloka i njihovih partnera iz Koalcije za Mostar, cirkus, nećete se igrati s građanima Mostara, sa mnom se nećete igrati, meni to nije jasno..., nabrajao je Zelenika.


- Građanima Mostara ovo zaista ne treba, ako ste se za ovo birali i ako se za ovo borili, i u svoj toj multietničnosti dolazimo u situaciju da svako može biti gradonačelnik osim Hrvata. Kao predsjedniku Gradskog vijeća meni to nije jasno - kazao je Zelenika nakon još jedne odgode izbora gradonačelnika, gdje su u drugom krugu Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ).


Na današnjoj sjednici je Irma Baralija prvo zatražila pauzu od 10 minuta radi konsultacija, koja je trajala oko sat, da bi na kraju ipak predložila, a većina u Vijeću prihvatila, da se nastavak sjednice odgodi za ponedjeljak. Dodatne konsultacije su očito potrebne Koaliciji za Mostar i BH bloku kako bi se pokušao postići dogovor o izboru gradonačelnika iz probosanskih stranaka ili po najnovijem prijedlogu iz BH bloka o izboru gradonačelnika po principu rotacije, što podrazumijeva najmanje dvoje vijećnika iz dvije stranačke koalicije koji bi se smjenjivale na čelu Grada, piše Faktor.


HDZ je u startu odbio da uopće razgovara o takvoj mogućnosti i sam sebe isključio iz zajedničkog rješenja svih parlamentarnih stranaka u Mostaru. Samim tim je besmislena primjedba Zelenike kako se ide na to da "gradonačelnik može biti svako osim Hrvata". HDZ se u suštini pribojava mogućeg dogovora na relaciji BH blok - Kolicija za Mostar, pa otuda i nervoza Ivana Zelenike. Još jutros se činilo kako imaju sigurnu poziciju gradonačelnika.


Sve viđeno na današnjem zasjedanju, ali i na prethodna dva, je posve legitimna politička borba, djelovanje u demokratskom duhu kakvo se viđa u predstavničkim tijelima širom demokratskih država, pokušaj postizanja dogovora među strankama i koalicijama koje imaju šansu uspostaviti vlast u Mostaru. Ne ide glatko, ali nije ni cirkus, kako Zelenika kaže.


Iz HDZ-a su se odjednom "zabrinuli" za interes građana i što hitnije provođenje izbornih rezultata. Pritom valja imati na umu da HDZ od 2018. godine i Općih izbora opstruira uspostavu vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH te izbor novog saziva Federalne vlade. Nije li to, zapravo, cirkus koji HDZ priređuje svim građanima jednog entiteta i uskraćuje mogoćnost da se ispoštuje volja građana iskazana na izborima?!


(Faktor/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još