trenutno u toku ispitivanja na ljudima

Evropska agencija za lijekove razmatra vakcinu njemačke kompanije CureVac: Evo kako odgovara na prisutstvo virusa

Biznis Klub12.02.21, 15:08h

Evropska agencija za lijekove razmatra vakcinu njemačke kompanije CureVac: Evo kako odgovara na prisutstvo virusa
Evropska komisija je prošle godine odobrila ugovor sa kompanijom CureVac koji predviđa početnu kupovinu 225 miliona doza vakcine uz mogućnost dostavljanje dodatnih 180 miliona doza jednom kada se vakcina pokaže kao sigurna i efikasna

 


Evropska agencija za lijekove objavila je da je započela sa procjenom vakcine CVnCoV protiv COVID-19 koju je razvila njemačka kompanija CureVac.

 

Odluka o pokretanju procesa procjene vakcine zasnovana je na studijama koje sugeriraju da vakcina pokreće proizvodnju antitijela i imunih ćelija koje ciljaju SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, prenosi Tanjug.

 

Kompanija CureVac trenutno provodi ispitivanja na ljudima kako bi se procijenila sigurnost vakcine, imunogenost (koliko dobro pokreće odgovor na virus) i efikasnost protiv COVID-a 19, a iz EMA navode da će procijeniti podatke iz ovih i drugih kliničkih ispitivanja čim postanu dostupni.

 

Djelovanje vakcine

 

U saopćenju EMA navodi da vakcina kompanije CureVac djeluje tako što sadrži molekul RNA koji unijet u organizam donosi informaciju o proizvodnji proteina koji koristi virus SARS-CoV2 da bi ušao u ćeliju, a imuni sistem prepoznaje ovaj protein kao strani i proizvodi antitijela i aktivira T ćelije protiv njega.

 

Ako kasnije osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, njen imunološki sistem će prepoznati protein i biti spreman da odbrani tijelo od virusa.

 

Evropska komisija je prošle godine odobrila ugovor sa kompanijom CureVac koji predviđa početnu kupovinu 225 miliona doza vakcine uz mogućnost dostavljanje dodatnih 180 miliona doza jednom kada se vakcina pokaže kao sigurna i efikasna.


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!