Najavili prilagodbu

AstraZeneca radi na vakcini protiv novih varijanti koronavirusa

Biznis Klub11.02.21, 17:17h

AstraZeneca radi na vakcini protiv novih varijanti koronavirusa
Kompanija je objavila prihod od dva miliona dolara od prodaje vakcine protiv COVID-19, koju je obećala dijeliti na neprofitnoj osnovi tokom pandemije, i saopćila je da će početi posebno izvještavati o prodajama vakcina od narednog kvartala

 

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u četvrtak da sarađuje s Univerzitom Oxford na prilagodbi svoje vakcine protiv COVID-19 za zaštitu od novih sojeva virusa, nakon što su zvaničnici javnog zdravstva izrazili zabrinutost mutacijama koje bi mogle učiniti virus otpornijim na postojeće vakcine.

 

Englesko-švedski proizvođač lijekova sarađivao je s Oxfordom na razvoju jedne od prvih vakcina protiv COVID-19 odobrenih za široku upotrebu. AstraZeneca saopćila je kako se nada da će smanjiti vremenski okvir potreban za proizvodnju velikih količina vakcina na između šest i devet mjeseci.

 

Saopćenje dolazi u vrijeme kada je AstraZeneca objavila da je njen neto prihod u četvrtom kvartalu porastao na 1,01 milijardu s 313 miliona dolara u istom kvartalu prethodne godine. Prodaju lijekova povećali su  za 11 posto, na 7,41 milijardu dolara, podstaknutu povećanjem od 24 posto za medikamente za liječenje od karcinoma.

 

Kompanija je objavila prihod od dva miliona dolara od prodaje vakcine protiv COVID-19, koju je obećala dijeliti na neprofitnoj osnovi tokom pandemije, i saopćila je da će početi posebno izvještavati o prodajama vakcina od narednog kvartala, prenosi AP.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!