Novi soj Covida-19

Slovenski infektolog: Novi val mogao bi posebno pogoditi mlade, neke vakcine neće biti efikasne...

Hronika10.02.21, 11:40h

Slovenski infektolog: Novi val mogao bi posebno pogoditi mlade, neke vakcine neće biti efikasne...
Nadam se da će se i u Sloveniji mjere pooštriti jer će se nove verzije koronavirusa brzo širiti, kazao je

 

Slovenski infektolog Andrej Trampuž koji radi u berlinskoj klinici Charite kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da je zbog opasnosti širenja novih sojeva koronavirusa vrijeme za zaoštravanje, a ne popuštanje epidemioloških mjera.

 

U prilogu vezanom za pojavu južnoafričke varijante novog koronavirusa u austrijskom Tirolu, on je za RTV Slovenija kasno sinoć kazao da je ona opasna jer neka sadašnja cjepiva protiv tog soja neće biti efikasna.

 

"Nadam se da će se i u Sloveniji mjere pooštriti jer će se nove verzije koronavirusa brzo širiti", kazao je, dodavši da političari ne bi smjeli davati lažne nade kako je trenutni pad broja novih zaraza dovoljan razlog za ukidanje nekih restrikcija.

 

"Što prije to kažemo, to bolje", rekao je Trampuž, dodavši da cjepivo AstraZenece vjerovatno neće dovoljno štititi pred pojavom novih sojeva koji bi mogli izazvati treći val epidemije, ne bude li se djelovalo kako treba.

 

Dodao je kako bi mogući novi val posebno mogao pogoditi mlađu populaciju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!