Okončana istraga u Wuhanu, kolijevci epidemije

Eksperti WHO-a: Gotovo je nemoguće da je virus krenuo iz laboratorija u Kini

Hronika09.02.21, 16:32h

Eksperti WHO-a: Gotovo je nemoguće da je virus krenuo iz laboratorija u Kini
Buduće istrage neće se fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom

 

 

Krajnje je nevjerovatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

 

Istražitelju vjeruju da je najvjerovatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je "skočio" sa životinje na čovjeka.

 

Prijenos koronavirusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek je "najvjerovatnija" pretpostavka, rekao je Peter Ben Embarek, voditelj izaslanstva WHO-a koje je upravo završilo istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 miliona ljudskih života, prenosi AFP.

 

Ta mogućnost zahtijeva, međutim, daljnja istraživanja, dodao je.

 

To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom.

 

Kineska teorija o prijenosu za zamrznute hrane je moguća, kažu istražitelji

 

Kazao je također da je moguć prijenos virusa i sa zamrznute hrane i da tu opciju treba također istražiti, prenosi Reuters.

 

Kina zagovara tu ideju tvrdeći da je više puta pronašla koronavirus na zamrznutoj hrani iz uvoza.

 

Međunarodni tim naučnika Svjetske zdravstvene organizacije koji radi s kineskim stručnjacima već neko vrijeme pokušava otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa.

 

Još ne znaju s koje vrste životinja je virus skočio na čovjeka

 

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima.

 

Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus "skočio" sa životinja na ljude, a tim istražitelja na čelu s Peterom Benom Embarekom, danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to tačno dogodilo.

 

Korona možda cirkulirala u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja

 

Naučnici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama oko Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

 

Podaci koji nisu objavljeni sugeriraju da je virus SARS-CoV-2 nađen nekoliko sedmica prije nego što su u Wuhanu prijavljeni prvi slučajevi, rekao je šef stručnog panela kineskog Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva za covid-19.

 

No dodao je kako nema dokaza da se covid-19 širio u Wuhanu prije decembra 2019., kad su prijavljeni prvi slučajevi zaraze.

 

Embarek je kazao da istraživanja upućuju na to da je koronavirus potekao od šišmiša, ali i da nije vjerovatno da su se oni nalazili u Wuhanu.

 

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da nema dokaza o "velikim žarištima" prije decembra 2019. u Wuhanu ili bilo gdje drugdje.

 

Naučnici posjetili laboratorij i "mokru tržnicu" u Wuhanu

 

Član tima, stručnjak za zarazne bolesti Dominic Dwyer, rekao je da će za potpuno razumijevanje porijekla covida-19 vjerovatno trebati godine.

 

Međunarodni stručnjaci stigli su u Wuhan 14. januara i nakon dvije sedmice karantene obišli su ključne lokacije uključujući tržnicu s morskim plodovima Huanan, gdje se zaraza prvo pojavila, kao i Institut za virologiju, koji se bavi istraživanjima koronavirusa.

 

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini.

 

Porijeklo koronavirusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!