Mladen Bosić, visoki funkcioner SDS-a

'Vučić drži Dodika na oku jer odlično zna njegovu narav. Preporučio bih mu da pročita njegovo pismo Miloševiću'

Front07.02.21, 11:57h

'Vučić drži Dodika na oku jer odlično zna njegovu narav. Preporučio bih mu da pročita njegovo pismo Miloševiću'
Prema Bosićevim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane "lider svih lidera kod Srba", a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije

 

 

Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku. Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijeti, kaže visoki funkcioner SDS-a Mladen Bosić.

 

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove ozjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, Bosić u izjavi za RTVBN podsjeća da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti.

 

"Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika", smatra Bosić.

 

On dalje podsjeća da je (Vojislav) Koštunica je u početku imao rezervisan stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnossa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999. godine. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS, piše RTVBN.

 

"Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banja Luci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti, Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon", kaže Bosić u izjavi BN-u.

 

Dodaje da je najbliži odnos Dodik imao sa Borisom Tadićem i njegovom partijom.

 

"Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto Dodikovih nastupa na DS mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana fraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva", navodi Bosić.

 

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane "lider svih lidera kod Srba", a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije.

 

"Poznato je da su mu čak predlagali da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveći među Srbima", kaže Bosić i dodaje da je sadašnja situacija u Srbiji sa nejakom opozicijom podgrijala stari žar, a tajni susreti sa vladikom Grigorijem, kao i namjera da se umiješa u izbor patrijarha, razgolićuju prikrivene namjere.

 

"Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za posljednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se miješaju u politiku", navodi Bosić i dodaje:

 

"Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske".

 

"Gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike, a to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj", zaključuje Bosić.

 

(RTVBN, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još