ZAPOŠLJAVA VIŠE OD 8500 RADNIKA

Najbogatiji Hrvat, koji decenijama uspješno posluje u BiH, ulazi na tržište od 100 miliona ljudi

Biznis Klub05.02.21, 19:31h

Najbogatiji Hrvat, koji decenijama uspješno posluje u BiH, ulazi na tržište od 100 miliona ljudi
Orbico grupa je prošlu godinu završila s prihodom većim od 2,4 milijarde eura. U Orbicu je trenutačno zaposleno preko 8500 radnika

 

 


Čim se smiri pandemija Orbico će otvoriti tržište Armenije koja će biti 21. država u kojoj će Orbico grupa imati svoju tvrtku. Prema riječima vlasnika Orbico grupe Branka Roglića do suradnje je došlo na inicijativu najvećeg armenskog poduzetnika vlasnika Hayasy Group.

 


- Hayasy Group je veliki proizvođač sokova, vina,jakih alkoholnih pića, konzerviranog voća i povrća, zaštitnih sredstava , dezinficijensa, a ima u svom vlasništvu i veliku građevinsku kompaniju. Veliki je odnosno jedan od najvećih izvoznika s tog područja . Izvozi u države nastale na području nekadašnjeg Sovjetskog saveza ali i u SAD i u Europu. Čim se ostvare uvjeti predsjednik uprave Orbico grupe Jure Tršan i ja ćemo otputovati u Armeniju kako bi potpisali ugovore. Osim što ćemo otvoriti to tržište za proizvode koje distribuiramo mi ćemo preuzeti distribuciju proizvoda Hayasy Group. Tržište Armenije je važno i iz šireg aspekta jer to tržište otvara mogućnost suradnje i s okolnim zemljama koje ukupno imaju oko 100 milijuna stanovnika. To je prva stepenica u pozicioniranju na tom velikom tržištu - pojašnjava Branko Roglić za Novac.hr.


Rast i u prošloj godini


Orbico grupa je prošlu godinu završila s prihodom većim od 2,4 milijarde eura. U Orbicu je trenutačno zaposleno preko 8500 radnika.


- Ostvarili smo rast u odnosu na godinu prije kada smo imali 2,38 milijardi eura prihoda. Ne možemo ipak reći da pandemija nije donekle utjecala na naše prihod, ali smo zadovoljni. Nismo ostvarili planirani rast, ali smo s obzirom na situaciju prošli iznad očekivanja. Za naš razvoj i važno nam je da smo rasli i u prošloj godini - pojašnjava Roglić.


Integracija i uvođenje SAP-a


Ova 2021. godina proteći će u integraciji odnosno spajanju tvrtki unutar Orbico grupe. U ovom trenutku Orbico grupa ima 47 tvrtki u 20 zemlja, a kraj godine bi trebao biti takav da u svakoj državi imaju samo po jednu tvrtku.


- Izuzetak će možda biti Hrvatska u kojoj je moguće da Orvas i Croatia baterije ne budu integrirane dok će Orbico Beauty biti integriran do lipnja. Te dvije tvrtke ostvaruju po tri-četiri milijuna eura prihoda, tako da to nije toliko značajan prihod u odnosu na čitavu Orbico grupu. Nismo još sigurni što će se događati s turizmom. U ovoj godini uvodimo i SAP u čitavu grupu - pojašnjava Roglić.


Orvas će, otkriva Roglić, godinu završiti pozitivno. Orvas upravlja sa 19 vila s bazenom, sa oko 40 jedrilica u čarter floti te s jednim hotelom u Hvaru. Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi koji je u vlasništvu Orbica iznajmljen je lokalnom poduzetniku.


- Zahvaljujući mjerama Vlade za održavanje radnih mjesta Orvas nije negativno poslovao unatoč činjenici da turistički segment prošle godine bio u velikom. Vladine mjere je još u jednom manjem dijelu koristio i Orbico Beauty jer su neke trgovine bile zatvorene uključujući i ugostiteljski objekt u vlasništvu Orbica. Ostale tvrtke nisu koristile mjere - pojašnjava, između ostalog, Roglić.

 

(Novac.hr/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!