Ublažavanje restriktivnih mjera

Učenici se vraćaju u školske klupe: Načelno dogovorena normalizacija nastavnog procesa u HNK-u

Hronika04.02.21, 15:06h

Učenici se vraćaju u školske klupe: Načelno dogovorena normalizacija nastavnog procesa u HNK-u
Usuglasili smo se i očekujemo skoro ublažavanje mjera koje se odnose i na učenike i na nastavno osoblje - rekao je medijima nakon sastanka predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a koje nastavu izvodi na bosanskom jeziku Omer Tipura

 

Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja na neformalnom sastanku s ministrom obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Rašidom Hadžovićem i predsjednikom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom načelno su dogovorili ublažavanje restriktivnih mjera u školama te vraćanje nastavnog procesa u normalu.

 

- Usuglasili smo se i očekujemo skoro ublažavanje mjera koje se odnose i na učenike i na nastavno osoblje - rekao je medijima nakon sastanka predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a koje nastavu izvodi na bosanskom jeziku Omer Tipura.

 

Po njegovim riječima, načelno je dogovoreno da nastava za osnovce ubuduće traje minimalno dva i pol sata te da se nastava tjelesnog odgoja vrati u sportske dvorane.

 

Tipura je dodao kako se razgovaralo i o isplatama po pravomoćnim presudama i akcijskom planu koji je predvidio isplatu dugovanja tijekom predstojećih 13 godina.

 

- Dobili smo uvjerenja da će se u proračunu za ovu godinu izdvojiti više novca od onih 200.000 maraka o kojima se govorilo. Ukoliko proračun bude stabilan, u sklopu stavke od četiri milijuna koja nije planirana za ovu namjenu, značajan novac izdvojit će se i za naše presude - kazao je Tipura.

 

Slavko Lauš iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a za škole koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku istaknuo je da je današnji sastanak bio "više druženje uz kavu na kojem se pričalo o važnim temama”.

 

- Bilo je govora i o pravomoćnim presudama što je za nas goruće pitanje. Dotakli smo se i izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, i vjerujem da ćemo za 15 dana imati jasniju sliku u pogledu svih naših problema. Nadam se da dolaze povoljniji vjetrovi za obrazovanje - poručio je Lauš.

 

Što se tiče normalizacije nastave u srednjim školama, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja HNŽ-a Josip Milić kazao je da se Sindikat zalaže da školski satu srednjim školama i dalje traje 30 minuta kako bi se imalo vremena za čišćenje i provjetravanje učionica.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!