VIDEO/ Čudo arhitekture

Dubai bi mogao dobiti pametni neboder koji se vrti: Ovdje stanovnici neće morati plaćati struju

Biznis Klub01.02.21, 12:33h

Dubai bi mogao dobiti pametni neboder koji se vrti: Ovdje stanovnici neće morati plaćati struju
Bez obzira na vjetar, neboder bi se rotirao svakih 48 sati i tako ponudio svojim stanarima pogled na Dubai u svim smjerovima

 



Neboder koji izgleda poput kakvog kadra iz SF-filmova u bližoj budućnosti bi mogao postati stvaran u Dubaiju zahvaljujući turskim arhitektima iz Hayri Ataka.

 

Za sada tek koncept, futuristički neboder nije samo lijep, nego i pametan. Nadahnut vjetrenjačama, neboder kojeg bi okretala snaga vjetra sastavljen je u tri dijela oblikovanih poput vrpce koji bi se rotirali stalnom brzinom oko središnje osi.

 

Bez obzira na vjetar, neboder bi se rotirao svakih 48 sati i tako ponudio svojim stanarima pogled na Dubai u svim smjerovima (baš kao što je slučaj s brojnim restoranima koji imaju rotirajuće terase) te pritom stvarao električnu energiju.

 

Na krovu je predviđeno i mjesto za slijetanje helikoptera.

 

rotirajuci-neboder-dubai

 

Još se ne zna kada će pametni neboder ugledati svjetlo Dubaija, ali ako sve prođe glatko, zasigurno će se naći na listi arhitektonskih svjetskih čuda.

 

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!