Sve duže liste čekanja za istupanje iz crkve

Pobuna sveštenika u Njemačkoj, vjernici napuštaju crkvu: Šta je razlog krize u najbogatijoj katoličkoj diocezi na svijetu

Hronika01.02.21, 09:00h

Pobuna sveštenika u Njemačkoj, vjernici napuštaju crkvu: Šta je razlog krize u najbogatijoj katoličkoj diocezi na svijetu
Nadbiskup Rainer Maria Woleki je na meti oštrih kritika jer oteže s rasvjetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u kelnskoj biskupiji. Zbog toga vjernici masovno napuštaju crkvu, a bune se i svećenici

 

Trideset vatrogasnih kamiona je u petak u zoru pohitalo ka čuvenoj katedrali u Kölnu. Dobili su telefonski poziv očevica koji je tvrdio da iz simbola grada na Rajni izlazi dim. Nakon 45 minuta potrage, vatrogasci nisu našli ništa. Pretpostavljaju da je čovjek vidio izmaglicu oko visokih tornjeva katedrale, pa pomislio da je to dim.

 

Ova uzbuna dobro oslikava stanje u kojem je Kelnska nadbiskupija. Kardinal Rainer Maria Woleki je na meti kritika svećenika i vjernika jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji. Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin kako bi službeno istupili iz crkve i prestali plaćati crkveni porez.

 

Tako vjerovatno najbogatija katolička dioceza na svijetu ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju.

 

„Jedinstveno u povijesti"

 

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svečenika ako su seksualno zlostavljali decu. Ali kada je izbještaj bio gotovo je sam Woelki blokirao njegovo objavljivanje.

 

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svećenika – sada već pokojnog – iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

 

Ovog tjedna se pak desilo nešto dosada nečuveno, „jedinstveno u povijesti nadbiskupije“, kako piše lokalni list Stadt Anzeiger. Naime, Savijet dioceze – neka vrsta skupštine koja okuplja svečenike i katolička udruženja – otkazala je podršku kardinalu zbog „nerazjašnjenog" odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Od njega se traži da "preuzme odgovornost" i "ne odugovlači" s objavljivanjem izvještaja.

 

Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe svećenika poslale otvorena pisma kardinalu. Više od pedeset duhovnika kritizira „neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja“ što dovodi do „atmosfere nepovjerenja“. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.

 

Kritiziraju i drugi kardinali

 

Neobično je što se i drugi njemački biskupi ne uzdržavaju od kritika zbog dešavanja u Kölnu. Do sada su se držali naöela da je svako gazda u svom dvorištu i da se ne petljaju u tuđe biskupije. Ali sada se osjeća bojazan da bi se kelnski požar mogao proširiti po cijeloj Njemačkoj.

 

U prosincu je tako kardinal Georg Bätzing, predsjedavajući njemačke biskupske konferencije, govorio o „katastrofalnom" suočavanju sa skandalima u Kölnu. A popularni minhenski kardinal Reinhard Marx je rekao da je kurs njegovog kolege Woelkija „poguban" za sve.

 

U petak je u Berlinu predstavljena studija o odnosu tamošnje nadbiskupije prema seksualnom zlostavljanju od 1946. do 2020. godine. Na gotovo sedam stotina stranica tu se može pronaći svašta – ali ne i biljške kardinala Woelkija o saslušanju optuženih za seksualno zlostavljanje. On je naime između 2011. i 2014. bio zadužen za berlinsku nadbiskupiju.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još