Zbog komplikacija izazvanih koronavirusom

Umro Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika nezavisne Hrvatske

Hronika01.02.21, 07:45h

Umro Miroslav Tuđman, sin prvog predsjednika nezavisne Hrvatske
Tuđman je preminuo u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu

 

Sinoć je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti u 75. godini preminuo Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik i sin Franje Tuđmana, prvog predsjednika nezavisne Hrvatske, piše Index.

 

Tuđman je početkom mjeseca hospitaliziran zbog komplikacija izazvanih koronavirusom te je stavljen na respirator.

 

Tuđman je preminuo u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

 

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je s tugom primio vijest o Tuđmanovoj smrti.

 

"S velikom tugom sam primio vijest o odlasku prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, dragog kolege, prijatelja i zastupnika u Hrvatskom saboru, sina prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, istaknutog političara i znanstvenika posvećenog zaštiti nacionalnih interesa", napisao je na Twitteru.

 

"U ovim tužnim i bolnim trenucima, obitelji Tuđman, izražavam iskrenu sućut i suosjećanje, u ime vlade i svoje osobno", napisao je Plenković.

 

Miroslav Tuđman rođen je 25. maja 1946. u Beogradu, kao prvi sin Franje i Ankice Tuđman. Ime je dobio po Miroslavu Krleži. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao.

 

Godine 1968. bio je urednik Studentskog lista, a potom je bio zamjenik urednika Tjednog lista omladine da bi 1971. godine bio i glavni urednik časopisa Pitanja.

 

Utemeljitelj je i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1989. - 1990.), bio je prodekan Filozofskog fakulteta (1990. - 1991.). a godine 2000. pokreće međunarodni časopis National Security and the Future, kojemu je glavni i odgovorni urednik.


Bio je direktor Hrvatske izvještajne službe u dva navrata

 

Bio je zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te utemeljitelj i direktor Hrvatske izvještajne službe (HIS) u dva navrata, od 1993. do 1998. godine i od 1999. do 2000. godine.

 

Tuđman je bio član Savjeta Hrvatske socijaldemokratske stranke od 1991. godine te jedan od njenih utemeljitelja (1989.).

 

Godine 2000. ponovno se politički aktivirao zbog, kako je govorio, najave detuđmanizacije, odnosno dehrvatizacije Hrvatske i kriminalizacije Domovinskoga rata. Osnovao je Udrugu Hrvatski istinski preporod (UHIP). Na lokalnim izborima 2001. kao nositelj nezavisne liste za Skupštinu grada Zagreba osvojio je 7.6% glasova i dobio pet gradskih zastupnika. Iste godine osnovao je stranku pod istim nazivom Hrvatski istinski preporod (HIP) te postao njen predsjednik.

 

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Hrvatske

 

Godine 2002. nakon pobjede Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a i raspuštanja niza županijskih i gradskih organizacija, troje zastupnika Ante Beljo, Đuro Njavro i Dario Vukić prelaze u HIP te njegova stranka u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora postaje parlamentarna stranka. Klubu se pridružuje i neovisna zastupnica Ljerka Mintas-Hodak.

 

Na parlamentarnim izborima 2003. Miroslav Tuđman bio je nositelj liste 1. izborne jedinice, ali koalicija HIP/Hrvatski blok osvojila je 1.7% glasova. Na izborima za Hrvatski sabor 2007. HIP nije istaknuo svoju kandidaturu.

 

Kandidirao se za predsjednika Hrvatske 2009. te na izborima osvojio 4.09% glasova.

 

Suosnivač je pokreta Hrvatski rast, 2010. godine, ali ga je napustio i prešao u HDZ za izbore 2011. te bio izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

 

Na prošlim izborima je ponovno ušao u sabor, u II. izbornoj jedinici. U aktualnom sazivu sabora bio je voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te član odbora za odbranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još