U OKVIRU PLATFORME BH TELECOM

Novo na Moja TV: Počelo emitiranje prvog domaćeg kanala Historija TV, Safet Oručević pojasnio detalje...

Mediji29.01.21, 19:42h

Novo na Moja TV: Počelo emitiranje prvog domaćeg kanala Historija TV, Safet Oručević pojasnio detalje...
Ovo je prvi domaći TV kanal koji se u cijelosti bavi historijom Bosne i Hercegovine, najznačajnijim historijskim događajima i dešavanjima

 

U okviru platfome Moja TV BH Telecoma počelo je emitiranje programa domaćeg tv kanala Historija TV, koji je pokrenuo Centar za mir i multietničku suradnju.


Ovo je prvi domaći TV kanal koji se u cijelosti bavi historijom Bosne i Hercegovine, najznačajnijim historijskim događajima i dešavanjima, bilježi svaki značajan datum iz historije, od prvog spominjanja Bosne do perioda obnove njene državnosti i odbrane u posljednjoj agresiji na BiH.


Pojašnjavajući pokretanje ovog kanala, osnivač i direktor Centra za mir i multietničku suradnju Safet Oručević je rekao:

 
- Shvatajući važnost kulture pamćenja u državi kojoj je bilo namijenjeno da nestane, ovaj projekt ima za cilj da na jednom mjestu, jednom za sva vremena, za sadašnje i buduće generacije sačuva sjećanje na najvažnije ljude i događaje u Bosni i Hercegovini.


U prvoj godini rada skupljaćemo video građu i arhivske materijale te ih emitirati u za to prilagođenim tv rubrikama poput  Kamera pamti , Dokument vremena , Minute historije , Na današnji dan itd.. .. U okviru  projekta pokrećemo veliki serijal  Svejdoci vremena  gdje ćemo u dužim video razgovorima sačuvati svjedočenja direktnih aktera odbrane BiH iz vojnog ,političkog i vjerskg života, brojnih javnih ličnosti i građana . Pored svjedočenja živih aktera najtežeg vremena odbrane BiH, čuvamo sjećanje i na one koji već odavno nisu među živima.


Projekat TV Historija je već prezentiran značajnom broju javnih ličnosti iz svih aspekata društvenog života u BiH, brojnim bh. intelektualacima i historičarima koji sa nam dali podršku, savjete i koji će dati svoj doprinos te neki biti i naši aktivni saradnici.


Pred nama je težak, zahtjevan i odgovoran posao. Moramo se izboriti protiv zaborava i prekrajanja historije. Za realizaciju ovog zadatka je potrebno  vrijeme i veliki trud.


Ovaj tv kanal nije komercijalni. Njegov osnivač je nevladina i neprofitna organizacija.


Uspjeh ovog tv kanala će pored naše angažmana i predanosti, zavisiti i od pomoći šire društvene zajednice, organizacija i institucija kao i pojedinaca sa kojima zajedno želimo  napraviti trajnu platformu koja će čuvati sjećanje i obrazovati nove generacije u BiH - poručio je Oručević.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!