Znaju li muškarci šta je prihvatljivo, a šta ne

Zana Marjanović: 'Trpila sam seksualno uznemiravanje, ali to je minorno u odnosu na traumatična iskustva mojih kolegica'

ŽENA iN29.01.21, 18:42h

Zana Marjanović: 'Trpila sam seksualno uznemiravanje, ali to je minorno u odnosu na traumatična iskustva mojih kolegica'
- I ja sam trpila seksualno uznemiravanje. Međutim, ono što se događalo meni je zaista minorno u odnosu na ono što su trpile moje kolegice. Prisustvovala sam situacijama kada su studentice trpile zaista traumatična iskustva - ispričala je Zana Marjanović

 

 

 

Seksualno uzeniravanje nije problem koji se može vezati za jednu visokoškolsku ustanovu, ili samo za oblast obrazovanja. Ono je prisutno u svim institucijama, odnosno u društvu u cjelini, kazala je u izjavi za Oslobođenje glumica Zana Marjanović.


- Vrlo često nismo ni svjesni šta sve predstavlja seksualno uznemiravanje, jer nema ni jasne definicije te pojave. Da znamo šta je, ne bi se mi žene morale svakodnevno suočavati sa situacijama koje su nelagodne, ili nekada čak i traumatične. To se dešava i kada hodamo ulicom, studenticama na fakultetu, uposlenicama na radnom mjestu..., kazala je Marjanović.


Zana nam je u toku razgovora vrlo otvoreno prenijela svoja iskustva iz vremena dok je studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.


- I ja sam trpila seksualno uznemiravanje. Međutim, ono što se događalo meni je zaista minorno u odnosu na ono što su trpile moje kolegice. Prisustvovala sam situacijama kada su studentice trpile zaista traumatična iskustva. Zbog toga mi je drago što se pokrenula cijela ova priča, jer sve ovo predstavlja zaistva veliki korak naprijed, kako bi se zaustavile takve stvari - dodala je Marjanović.


Prema njenim riječima, dio problema leži i u odgoju i edukaciji, prije svega muškaraca o tome šta je prihvatljivo, a šta ne.


- U svakodnevnom životu susretala sam se sa mnogim komentarima. Neki od njih su bili maliciozni, ali neki i ne, jer mnogi muškarci nisu ni svjesni da svojim komentarima dovode žene u nelagodu. Zbog toga mislim da je potrebna i edukacija svih o tome šta je dozvoljeno, a šta nije prihvatljivo. Osim toga, smatram da se i žene trebaju osvijestiti i jasno odrediti o tome šta se smatra neprihvatljivim ponašanjem. Tek uz podizanje svijesti žena i edukaciju muškaraca možemo očekivati stvarni napredak na ovom polju - napomenula je Marjanović.


Podsjećamo, cijela priča je pokrenuta nakon svjedoćenja beogradske glumice Milene Radulović o tome kako je trpila seksualno zlostavljanje u glumačkoj školi Mike Aleksića. Nakon toga se u cijelom regionu počelo govoriti o ovom problemu, a prije dva dana Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu oglasila se saopćenjem o tome kako je zaprimila 16 prijava protiv iste osobe, uposlenika ASU-a, zbog seksualnog uznemiravanja, te kako su one proslijeđene tužilaštvima BiH i KS.


Tužilaštvo BiH je danas saopćilo kako je oformilo predmet u vezi sa seksualnim uznemiravanjem na osnovu 20 prijava sa visokoškolskih ustanova.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook