Istraživanje pokazalo

Osobe koje pate od nesanice imaju pogrešnu percepciju, neovisno o dobi i religiji

Lifestyle29.01.21, 11:36h

Osobe koje pate od nesanice imaju pogrešnu percepciju, neovisno o dobi i religiji
Studija potkrepljuje klinička zapažanja da se pogrešna percepcija javlja kod svih oblika poremećaja sna, ali najizraženije kod nesanice

 

Istraživačka grupa koju su vodili Karin Trimmel i Stefan Seidel sa Univerzitetske klinike za neurologiju Medicinskog univerziteta u Beču (MedUni Vienna) vršila je analize kako bi utvrdila razlike između samopercepcije sna i realnih mjerenja. Rezultati su pokazali da pacijenti sa nesanicom najčešće potcjenjuju dužinu sna, neovisno o dobi ili regiji.

 

U istraživanjima spavanja pogrešna percepcija pacijenata o stvarnom trajanju njihovog sna je dobro poznat fenomen. Ipak, do sada nije postojalo naučno poređenje stvarnog vremena spavanja i lično percipiranog vremena osoba koje boluju od nesanice.

 

Grupa istraživača Medicinskog univerziteta u Beču retrospektivno je analizirala intervjue i polisomnografije (PSG) 303 pacijenta, od kojih su 49% činile žene. Polisomnografija je mjerila dubinu sna, mišićnu aktivnost i disanje. Ispostavilo se da pacijenti sa nesanicom precjenjuju svoju latenciju spavanja tj. vrijeme potrebno za usnivanje i potcjenjuju svoje stvarno trajanje sna. Značajnu ulogu u tome igra povećani nivo napetosti koja dovodi u pitanje i kompletnu "arhitekturu sna".

 

Nesanice su često povezane i sa drugim psihičkim poremećajima. Za razliku od pacijenata sa nesanicom, pacijenti s drugim poremećajima spavanja skloni su potcjenjivanju latencije sna i precjenjivanju stvarne dužine spavanja. Studija potkrepljuje klinička zapažanja da se pogrešna percepcija javlja kod svih oblika poremećaja sna, ali najizraženije kod nesanice.

 

Jedan od tretmana u ovom slučaju može biti kognitivna bihevioralna terapija.

 

"Integrisanje pogrešne percepcije spavanja u bihevioralnu terapiju može značajno poboljšati uspjeh liječenja", smatra Karin Trimmel.

 

Studija je objavljena i u stručnom časopisu „Journal of Clinical Sleep Medicine“.

 

(DEPO PORTAL/Foto: Unsplash/Gregory Pappas/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!