Covax mehanizam

Vijeće ministara BiH omogućilo da UNICEF pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH

Front28.01.21, 18:45h

Vijeće ministara BiH omogućilo da UNICEF pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH
Zaključivajem tog memoranduma omogućava se da UNICEF, kao ovlašteni koordinator Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (Covax), pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH u okviru Covax mehanizma

 

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog Ministarstva civilnih poslova za zaključenje Memoranduma o razumijevanju za pružanje usluga nabavke između Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

Cilj Memoranduma je pružanje podrške Bosni i Hercegovini u realizaciji Ugovora o nabavci vakcina „Commitment agreement-comitted purchase arrangement“ između Vijeća ministara i Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

 

Zaključivajem tog memoranduma omogućava se da UNICEF, kao ovlašteni koordinator Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (Covax), pomogne u procedurama nabavke vakcina za BiH u okviru Covax mehanizma.

 

Podsjećaju da je krajem prošle godine Vijeće ministara BiH odobrilo višegodišnji projekt finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv Covida-19 i korištenju sredstava iz budžeta Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. od dva miliona KM.

 

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

 

Prijedlog memoranduma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!