Otkrio detalje odbrane

Advokat Mike Aleksića: U sudnici ćemo ih 'zgromiti' dokazima... On nije mogao silovati iz zdravstvenih razloga

Hronika28.01.21, 15:58h

Advokat Mike Aleksića: U sudnici ćemo ih 'zgromiti' dokazima... On nije mogao silovati iz zdravstvenih razloga
Jakovljević je rekao da će se njegova taktika odbrane zasnivati prije svega na izbjegavanju davanja izjava i vraćanju slučaja među sudske organe

 

Advokat Zoran Jakovljević iznio je detalje odbrane svog klijenta Miroslava Aleksića koji je optužen za silovanje i rekao da je nezadovoljan načinom na koji je ovaj slučaj ispraćen u medijima i da smatra da je nedopustivo što anonimne osobe daju navodno ekskluzivne informacije, za koje tvrdi da su laži.

 

"Odbio sam da se pojavljujem u televizijskim emisijama, načelno zbog takvog stava medija, koji su se u slučaju Miroslava Aleksića pretvorili u fabrikante obmane. Ja ne znam kako bih postupio da sam na njegovom mjestu. Svi ti napadi, anonimne izjave i svjedoci koji daju čitave intervjue u medijima, bez imena i prezimena, to je nedopustivo“, kaže Zoran Jakovljević.

 

Jakovljević je rekao da će se njegova taktika odbrane zasnivati prije svega na izbjegavanju davanja izjava i vraćanju slučaja među sudske organe.

 

"Zbog svega toga, imam namjeru da budem principijelan i da ovaj slučaj vratim u sudnicu, umjesto da govorim u televizijskim emisijama. Poslije toliko laži i emitovanja gluposti, neću da budem 'Don Kihot koji juriša na vjetrenjače'. Umjesto toga, u sudnici ćemo ih "zgromiti" dokazima. Odbrana ima mnogo toga da kaže i razotkrije“, kaže advokat Miroslava Aleksića.

 

Kako kaže, odbrana ima jake dokaze i čeka odgovarajući trenutak da ih iznese.

 

"Snimici koji se pominju u medijima čak nisu ključni ni važni. Samo ću reći jednu jednostavnu stvar koja bi svima trebala da bude jasna. Iz zdravstvenih razloga,

 

Miroslavu Aleksiću je prije nekoliko godina morala da bude odstranjena prostata. Pa, da li čovjek koji nema prostatu može da počini silovanje? Čekamo samo da vidimo sa čime se suočavamo, jer svakog dana navodno isplivavaju novi slučajevi. Ne treba žuriti, treba ovaj slučaj istjerati do kraja“, kaže Zoran Jakovljević.

 

Sa druge strane, advokat Svetozar Vujačić objasnio je da za silovanje nije neophodno da dođe do polnog odnosa.

 

"Ukoliko lice koje je optuženo za silovanje zaista ima zdravstveni i medicinski nedostatak koji onemogućava ovakvu radnju, sudski vještak će to utvrditi zdravstvenim pregledom. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u to, iz bilo kog razloga, pregled će obaviti odbor sudskih vještaka", kaže advokat Vujačić.

 

Prema definiciji iz Krivičnog zakonika Republike Srbije, silovanje se definiše kao "obljuba ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili prijetnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo tog ili njemu bliskog lica".

 

"To u praksi znači da nije neophodno da dođe do polnog odnosa da bi neko bio optužen za silovanje, već se osoba može fizički primorati na seksualne radnje", navodi Vujačić.

 

Da podsjetimo, u Višem tužilaštvu u Beogradu nedavno je prekinuto saslušanje treće djevojke koja je davala iskaz u vezi optužbi za silovanje i nedozovoljene polne radnje od strane Miroslava Aleksića. Kako se nezvanično saznaje prekid je uslijedio jer je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević tražio izuzeće postupajućeg zamjenika tužioca.

 

Kako se navodi, Jakovljević je naveo da je tužilaštvo pristrasno u odnosu na odbranu, jer u sva tri dana saslušanja onemogućava oštećenima da odgovaraju na sva pitanja branioca osumnjičenog Aleksića. Neka od pitanja koje je tužilaštvo odbilo braniocu su "zašto su poslije zlostavljanja nastavile da idu u školu glume kod Aleksića" i "da li su prilikom samog čina zlostavljanja mogle da napuste prostoriju u kojoj se to dešavalo".

 

Ipak, Viši tužilac odbio je zahtjev branioca Miroslava Aleksića za izuzeće zamjenika tužioca koji postupa u istrazi zbog kako je naveo pristrasnosti. Ocijenjeno je da je zahtjev neosnovan i saslušanje je nastavljeno nakon sat vremena, a u međuvremenu završeno.

 

Djevojka (21) koja je saslušana i ne želi da se njen identitet otkrije prijavila je Aleksića za silovanje i nedozvoljene polne radnje. Podsjetimo, prethodnih dva dana saslušane su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još