1. februara

Zemaljski muzej, najstarija kulturna institucija u BiH, obilježava 133. rođendan

Kultura28.01.21, 11:27h

Zemaljski muzej, najstarija kulturna institucija u BiH, obilježava 133. rođendan
Obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej BiH, tradicionalna je manifestacija tokom koje se organizira veliki broj kulturnog i zabavnog sadržaja za sve uzraste

 

U ponedjeljak, 1. februara, navršavaju se 133 godine od postojanja i djelovanja Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.


Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine godinama unazad bori se za opstanak, a danas se nalazi pred jednim od najvećih izazova i u takvom ozračju i obilježavanje rođendana događa se u jeku pandemija koronavirusa koja je zahvatila BiH i cijeli svijet.


Obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej BiH, tradicionalna je manifestacija tokom koje se organizira veliki broj kulturnog i zabavnog sadržaja za sve uzraste.


Ove godine pridržavajući se svih epidemioloških mjera u Zemaljskom muzeju bit će organiziran slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade te svečano otvaranje izložbe "Tragom divljih orhideja" na Odjeljenju za prirodne nauke, autorica izložbe Ermana Lagumdžija.


Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju s malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.


Također, bit će upriličeno i svečano otvaranje izložbe "Predah" na Odjeljenju za etnologiju čiji su autori Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo i Lejla Bečar.


Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.


Pored tog sadržaja posjetioci će imati priliku za kupovinu publikacija i suvenira u izdavaštvu Zemaljskog muzeja BiH po promotivnim cijenama od 20 posto popusta i za besplatnu posjetu sobe Sarajevske hagade u određenim terminima.


Zbog obaveze provođenja epidemioloških mjera ulaz u svaki objekat Muzeja bit će kontroliran i ograničavan na maksimalno 30 osoba, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.


(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!