Sud BiH

Tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za Senada Kasupovića

Hronika28.01.21, 11:22h

Tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za Senada Kasupovića
Proveo je devet mjeseci u zatvoru u Siriji, nakon što su ga u februaru, ili početkom marta 2019. godine, uhapsile kurdske snage s međunarodnom koalicijom za borbu protiv "Islamske države" u Baguzu, posljednjem teritorijalnom uporištu tzv. Islamske države u Siriji

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na tri godine zatvora Senada Kasupovića zbog ratovanja u Siriji, javlja Radio Slobodna Evropa.

 

Na izricanju presude u četvrtak, 28. januara, sudac Suda BiH Mirsad Strika kazao je da je dokazano da je Kasupović kriv za krivično djelo organiziranje terorističke grupe, u vezi s krivičnim djelom terorizam.

 

U obrazloženju presude navedeno je da su dokazane tvrdnje da se Kasupović u Siriji pridružio i pružao pomoć militantima tzv. Islamske države i da se na strani militanata borio u sirijskim gradovima Mimbidž, Rakka i Al-Bab.

 

Utvrđeno je da je Kasupović u Siriju otišao „12. jula 2013. te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. Islamske države (IDIL) koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom”, navedeno je u obrazloženju presude.

 

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju obje strane imaju pravo žalbe.

 

Kao otežavajuću okolnost pri određivanju kazne, sudac Strika naveo je dužinu boravka Kasupovića u Siriji, a kao olakšavajuću činjenicu da ranije nije bio osuđivan te da je "porodični čovjek, koji ima dvoje djece".

 

Kasupović je jedan od sedam muškaraca koji je iz Sirija deportiran u decembru 2019. godine. Za njima je bila raspisana INTERPOL-ovo potjernica.

 

Tužiteljstvo je tokom sudskog procesa navodilo da je Kasupović jedan od „posljednjih militanata tzv. Islamske države iz BiH“, s obzirom na to da je u redovima ove militantne organizacije, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom, „ostao do samoga kraja“, tj. do teritorijalnog pada u martu 2019. godine, nakon čega je do deportacije u BiH bio u zatvoru u Siriji.

 

Suđenje je počelo 20. maja 2020. godine. Tokom suđenja Kasupović je navodio da je u Siriju otišao iz privatnih razloga jer je putem interneta upoznao ženu koju je oženio i s kojom ima dvoje djece u Siriji.

 

Kasupović je u Siriji boravio šest godina, sve do 19. decembra 2019., gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime “Muatesim”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga IDIL-a u Siriji u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

 

Proveo je devet mjeseci u zatvoru u Siriji, nakon što su ga u februaru, ili početkom marta 2019. godine, uhapsile kurdske snage s međunarodnom koalicijom za borbu protiv "Islamske države" u Baguzu, posljednjem teritorijalnom uporištu tzv. Islamske države u Siriji.

 

U BiH je 19. decembra, osim šest žena i 12 djece, vraćeno ukupno sedam muškaraca. Dosad su pred Sudom BiH sporazumnim priznanjem krivnje na tri i pol godine osuđeni Armen Dželko, Muharem Dunić, a na dvije i pol godine Emir Ališić.

 

U toku su suđenja za još trojicu bh. državljana koji su optuženi za ratovanje u Siriji, riječ je o Jasminu Keseroviću, Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju.

 

Tužiteljstvo BiH je tokom januara podignulo optužnicu i protiv Jahje Vukovića, koji se tereti da je sudjelovao u borbama na strani Al-Nusra fronta tokom rata u Siriji od 2014. do 2020. godine. Vuković je Bosni i Hercegovini izručen 22. oktobra 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!