Je li pogodna za masovne programe cijepljenja

Novi problem s AstraZenecom: Vakcina navodno ne štiti starije, kompanija sve demantira

Hronika26.01.21, 08:59h

Novi problem s AstraZenecom: Vakcina navodno ne štiti starije, kompanija sve demantira
Bild i Handelsblatt su izvijestili da su im to rekli izvori u njemačkoj vladajućoj koaliciji te da to dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja

 

Kompanija AstraZeneca, čije je cjepivo Hrvatska naručila u najvećim količinama u odnosu na ona Pfizera te Moderne, saopćila je da su potpuno netačni izvještaji njemačkih medija da njena cjepiva protiv covida-19 nisu dovoljno efikasna kod starijih osoba.


Dva njemačka lista odvojeno objavila da je AstraZenecino cjepivo neefikasno kod starijih te da neće biti odobreno za tu skupinu.

 

Njemački dnevni listovi Handelsblatt i Bild su u ponedjeljak odvojeno izvijestili da cjepivo koje je kompanija AstraZeneca razvila u suradnji s Oxfordskim univerzitetom ima efikasnost manju od 10 posto kod starijih od 65 godina te da se njemačka vlada pribojava da EMA, Evropska agencija za lijekove, neće odobriti AstraZenecino cjepivo za tu dobnu skupinu.

 

Bild i Handelsblatt su izvijestili da su im to rekli izvori u njemačkoj vladajućoj koaliciji te da to dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja.

 

Očekivalo se da će EU u petak dati odobrenje AstraZenecinoj vakcini

 

Očekivalo se da će Evropska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje cjepiva AstraZenece, no ako cjepivo i dobije odobrenje za sve dobne skupine, to neće vrijediti previše ako kompanija ostane pri svojoj najavi da će biti znatnog kašnjenja u isporuci cjepiva.

 

AstraZeneca je prošli petak izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih sedmica isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Evropskom komisijom. Objavili su Inače, da smanjuju isporuku cjepiva Evropskoj uniji za čak 60 posto.

 

Evropska unija nije zadovoljna objašnjenima te britansko-švedske farmaceutske tvrtke a europska povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides je u ponedjeljak izjavila da "EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan".

 


Hrvatska naručila najviše AstraZenecinog cjepiva, planiramo njime cijepiti starije

 

Hrvatska je među cjepivima nekoliko proizvođača naručila najviše AstraZenecinog, a upravo se u tog proizvođača sada polažu najviše nade za isporuku veće količine cjepiva u veljači nakon velikih problema koje trenutno postoje s isporukom.

 

"AstraZeneca je dobila zadatak od Europske komisije da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da ćemo iza današnje telekonferencija imati dobru vijest. Prva isporuka bi trebala biti sredinom veljače, više od 44.000 doza", kazao je na jučerašnjoj presici šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

 

Hrvatska je upravo od AstraZenece naručila više doza nego bilo kojeg drugog cjepiva - 2.7 miliona doza.

 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a dr. Ivana Pavić Šimetin u emisiji Otvoreno HTV-a najavila je upravo cijepljenje starijih osoba AstraZenecinim cjepivom koje prema izvješćima njemačkim medija ima u toj dobnoj skupini manju učinkovitost od deset posto što iz AstraZenece demantiraju. Pavić Šimetin je rekla kako očekuju kroz mjesec-dva da će krenuti u cijepljenje osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika, a potom i ostatka populacije. Ponovila je kako sve ovisi o pregovorima s AstraZenecom.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!