'Vrlo stvaran rizik'

Njemačka vlada: Novi soj virusa je izuzetno ozbiljna opasnost

Hronika25.01.21, 20:05h

Njemačka vlada: Novi soj virusa je izuzetno ozbiljna opasnost
Braun je naveo da će novi soj virusa “stvoriti probleme” u Njemačkoj, čime se dodatno pojačava značaj ukupnog smanjenja stope infekcije

 

Njemačka Vlada saopštila je danas da je izuzetno uznemirena širenjem varijante virusa korona koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji.

 

Portparol Vlade Steffan Seibert rekao je da ta nova varijanta predstavlja “veoma ozbiljnu opasnost” u zemlji, gdje je do sada otkriven relativno mali broj tih slučajeva.

 

On je naveo da nakon višesedmične blokade stopa infekcije polako opada, ali “u isto vrijeme postoji vrlo stvaran rizik da će nova varijanta virusa prevladati ovdje, kao i u drugim zemljama i da bi brojevi mogli biti opet povećani”, prenio je DPA.

 

Šef kabineta kancelara Angele Merkel, Helge Braun, rekao je ranije da je samo pitanje vremena kada će nova varijanta virusa korona postati dominantni soj u Njemačkoj.

 

Braun je naveo da će novi soj virusa “stvoriti probleme” u Njemačkoj, čime se dodatno pojačava značaj ukupnog smanjenja stope infekcije.

 

“Već imamo posla s novom varijantom u nekoliko bolnica. To znači da je stigla u našu zemlju i da će u nekom trenutku – kao i u drugim zemljama – preuzeti vođstvo i stvarati probleme. Ja sam u to siguran”, rekao je Braun.

 

Novi tip virusa se do sada uglavnom javljao u Velikoj Britaniji. Stručnjaci kažu da je novi soj virusa zarazniji, međutim, još nije moguće sa sigurnošću reći da li je i smrtonosniji.

 

Stopa zaraze u Njemačkoj je postepeno počela da pada. U posljednja 24 časa infekcija je potvrđena kod 6.729 lica.

 

Broj slučajeva zabilježen vikendom obično je manji nego tokom nedjelje zbog smanjenja obima testiranja.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!