noćni život u šeheru nekad

Hasko Tabasko: Pola raje iz Beograda i Zagreba je dolazilo u Sarajevo, izrodilo se puno brakova... Kod Pinje zore se dočekivale uz...

Nedjeljni magazin25.01.21, 13:02h

Hasko Tabasko: Pola raje iz Beograda i Zagreba je dolazilo u Sarajevo, izrodilo se puno brakova... Kod Pinje zore se dočekivale uz...
Dugo godina među najpopularnijim i najposjećenijim objektima su bili Sloga, Kaktus, Trasa..., gdje su, prema Haskovim riječima, bile najbolje igranke

 

- Kada je noćni život 70-ih i 80-ih godina u pitanju, Sarajevo je bilo glavni grad u Jugoslaviji - kaže na početku razgovora za Faktor poznati sarajevski ugostitelj i poslastičar Hasan Hajdarević, javnosti poznat kao Hasko Tabasko.

 

Hajdarević nam je, sigurno, najbolji vodič kroz noćni život Sarajeva u tom periodu jer je tokom života u svom vlasništvu imao čak 17 radnji.

 

- Pola raje iz Beograda i Zagreba je dolazilo vikendom u Sarajevo, pa je u kafićima bila jedna polovina Sarajlija, druga polovina iz Zagreba i Beograda. Tu su nastajala velika prijateljstva i druženja, izrodilo se i puno brakova. Stari sat koji je držao Neđo Alihodžić je bio jedan od vodećih. Kasnije su bili popularni Mujkić, Nava... Radio je dobro David u Nedžarićima koji je imao odličnu narodnu muziku. Tu je i Uranak na Sedreniku, koji je držao Meho Poturković.

 

Ja sam jedno vrijeme konobarisao na Vasinom Hanu i lokal se zvao Kod Pinje. To je moj amidža. Raja je poslije fajronta u drugim lokalima dolazila kod nas na jelo i piće. Znali smo raditi do 12 sati ujutro kada se zalomi i ostanu prava društva i tada su svirale po tri harmonike. Nismo imali problema sa vlastima jer smo imali dozvole. Najbitnije je bilo platiti doprinose i poreze i onda možeš raditi šta hoćeš. I, naravno, da nema tuča – kaže Hajdarević.

 

Dugo godina među najpopularnijim i najposjećenijim objektima su bili Sloga, Kaktus, Trasa..., gdje su, prema Haskovim riječima, bile najbolje igranke.

 

- Za dobar dernek i akšamluk dugo godina mnogi su birali kultne Osmice, koje je u svom hitu opjevao legendarni Toma Zdravković. On je tamo danima i sedmicama nastupao i uvijek se tražilo mjesto više. Bio je veliki prijatelj sa vlasnikom Salkom Fejzibegovićem Kičom, koji je držao i kafanu Romanija na mjestu gdje se sada nalazi Papagajka. Poslije je držao i restoran Stadion na Koševu, gdje je također dovodio Tomu Zdravkovića.

 

Dobre muzike bilo je i na lidži u Kristalu i u Topoli. Poznate kafane su bile David u Nedžarićima i Zizo na Energoinvestu. U Zizi je u to vrijeme radio omiljeni sarajevski konobar Mujo zvani Pijuk. On bi ujutru, kada je predavao pazar, pitao vlasnika: "Hoćeš da brojimo blokove ili da podijelimo pazar", jer je dobijao velike bakšiše. Većina Sarajlija prije noćnog izlaska znala se pripremiti u Hrasnici Kod Ahme koji je imao najbolju janjetinu u Sarajevu i okolini – govori nam Hajdarević.

 

Ostatak teksta pronađite ovdje

 

(Foto i tekst: Faktor/ DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još