dok čekamo pfizera

Građanstvo ima mnoštvo pitanja: Da li oni koji su prebolovali koronu trebaju primiti vakcinu, kada se razvija imunitet?

Hronika23.01.21, 08:55h

Građanstvo ima mnoštvo pitanja: Da li oni koji su prebolovali koronu trebaju primiti vakcinu, kada se razvija imunitet?
Neka od njih su da li se trebaju cijepiti oni koji su prebolovali koronu, moraju li vakcinisani nastaviti nositi zaštitne maske. Građani se intersiraju koji vremenski period mora proteći od prve do druge Pfizerove vakcine

 

Vakcinacija protiv koronavirusa još nije počela u našoj zemlji i niko precizno ne zna reći kada će biti dopremljene prve doze Pfizerove vakcine, a građanstvo ima mnoštvo pitanja.

 

Neka od njih su da li se trebaju cijepiti oni koji su prebolovali koronu, moraju li vakcinisani nastaviti nositi zaštitne maske. Građani se intersiraju koji vremenski period mora proteći od prve do druge Pfizerove vakcine.

 

Mora proći šest mjeseci od prebolovane korone

 

- Prebolovao sam koronu i niko mi ne zna reći da li ja moram primiti vakcinu protiv korone. To zanima i druge koji su je prebolovali jer čini mi se da niko sa sigurnošću ne može reći koliko traju antitijela nakon prebolovane korone. Poznato mi je da su neki ljudi, recimo u Zeničko-dobojskom kantonu, po dva puta imali koronu - ispričao nam je jedan od Sarajlija.

 

- Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe koje su prebolovale koronu neophodno je da od momenta kada je kod njih korona završila prođe šest mjeseci. Nakon toga mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa. To je prema sadašnjim uputama. One se, naravno, mogu mijenjati - pojasnila je za Faktor epidemiologinja dr. Andrea Jurić.

 

Podsjeća da će prve dopremljene Pfizer vakcine ići za medicinsko osoblje, prioritet imaju oni koji rade sa Covid-pacijentima.

 

Jurić je prokomentirala situaciju u kojoj su se pojedini zdravstveni radnici već izjasnili da ne žele da se vakcinišu.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još