POHVALE ZA BH. REDATELJICU

Prestižni The Guardian filmu 'Quo vadis, Aida?' dao svih 5 zvjezdica: Jasmila Žbanić oduševila najjači kritačarski tim

Kultura22.01.21, 21:41h

Prestižni The Guardian filmu 'Quo vadis, Aida?' dao svih 5 zvjezdica: Jasmila Žbanić oduševila najjači kritačarski tim
Kako je ovaj renomirani britanski list, koji ima jedan od najjačih kritičarskih timova među svojim novinarima, vidio posljednji film bh. redateljice...

 


Peter Bradshaw, novinar "Guardiana", označio je film "Quo vadis, Aida?" bh. redateljica Jasmile Žbanić sa 5 zvjezdica!


U kritici koju je objavio ovaj renomirani britanski list, između ostalog, se ističe:


Očima prevodioca koji se kreće između različitih etničkih frakcija, redateljica Jasmila Žbanić skuplja stvarnu tragičnu snagu i bistro suosjećanje, baveći se ponovno genocidom nakon 25 godina!


U ovom gotovo nepodnošljivo brutalnom i šokantnom filmu scenaristice-redateljice Jasmile Žbanić postoji stvarna tragična snaga o masakru u Srebrenici 1995. godine tokom bosanskog rata, u kojem je boravilo više od 8.000 nenaoružanih bosanskih Muslimana koji su se sklonili u takozvano "sigurno područje UN-a". Sigurno: najveće civilno zlodjelo u Evropi od Drugog svjetskog rata.

 


Holandski vojnici UN-a u plavim kacigama nisu uspjeli zaustaviti snage bosanskih Srba koje su se uvukle u njihov kompleks - nedisciplinirane, podmetnute brutalnim osvajačkim uzbuđenjem, paranoične potrebe u borcima koji su se navodno skrivali među civilnim izbjeglicama i jednostavno kipeći etničkom mržnjom.


Jasna Đuričić glumi Aidu, učiteljicu koja se pretvorila u prevodioca, a koja je zaposlena u UN-u da tumači u razgovorima između lidera bosanskih Muslimana i zvaničnika UN-a, dok Srebrenica pripada srpskim snagama. Njen suprug Nihad (Izudin Bajrović) koji glumi direktora , te  njihovi vojno sposobni sinovi Hamdija (Boris Ler) i Sejo (Dino Bajrović) osjećaju da su sada u velikoj opasnosti od odmazde iz pobjedničke srpske vojske.


Dok se skupljaju u neiskorištenoj tvornici baterija pod navodnom zaštitom UN-a s hiljadama drugih preplašenih duša i hiljadama drugih vani, s rastućim haosom, bijedom i panikom, Aida se mahnito vrzma oko sebe pokušavajući doći do informacija.


Shvata da patetični zapovjednik UN-a Karremans (Johan Heldenbergh) ne može učiniti ništa pred ubojitim nasilnicima predvođenim zloglasnim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, kojeg je Boris Isaković igrao s užasno vjerovatnom umišljenošću i prezirom, glatko i dvosmisleno najavljujući svoju odlučnost da ne povrijedili „nevine“ ljude i dijelili toblerone barove drhtavoj djeci.


Kao tumač, Aida je zapravo veza drame ili posrednica između različitih biračkih okruga: s dozvolom za lutanje, publiku može odvesti Srbima, holandskim oficirima UN-a i civilima...

 

Ovo je samo dio kritike objavljene u "Guardianu", a cijelu recenziju možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još