VIDEO/ PREDSJEDNIŠTVO STRANKE ODLUČILO

Nakon maratonske sjednice, SDA raspušta organizacije širom BiH - u Sarajevu, Ilidži, Bihaću, Gradačcu, Cazinu...

Front22.01.21, 21:00h

Nakon maratonske sjednice, SDA raspušta organizacije širom BiH - u Sarajevu, Ilidži, Bihaću, Gradačcu, Cazinu...
Imenovana su povjereništva koja će analizirati stanje i predložiti mjere

 


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koja je trajala pet i pol sati da su članovi Predsjedništva razgovarali o brojnim temama među kojima su nerad Vijeća ministra, izbor novog predsjednika SAD-a Joea Bidena te pandemiji koronavirusa i migrantskoj krizi.


Na sjednici je međutim posebna pažnja posvećena situaciji unutar stranke te je Izetbegović naglasio da je raspušteno nekoliko stranačkih općinskih organizacija SDA i imenovana su povjereništva koja će analizirati stanje i predložiti mjere, među njima su općinska organizacija Bihać, Cazin, Zavidovići, Gradačac, Novi Travnik, Ilidža, Novo Sarajevo i Centar Sarajevo.


Također, pojasnio je Izetbegović nekoliko kantonalnih odbora zaduženo je da analizira stanje i predloži mjere u općinskim organizacijama u kantonima među njima su Zeničko-dobojski kanton i Bosanskopodrinjski kanton, a u Kantonu Sarajevo nakon ostavke Fikreta Prevljaka imenovan je v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sedin Kahriman.


Osvrnuo se Izetbegović i na rad ministra sigurnosti Selme Cikotića (SDA) kazavši da je on čovjek s velikim iskustvom koji je uložio sve svoje kapacitete kako bi se efikasno upravljalo migrantskom krizom, ali smatra da bez izvođenja pripadnika Oružanih snaga BiH na granice neće biti moguće odrediti kvote koje BiH može primiti.


Na pitanje novinara o statusu Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini Izetbegović je istaknuo da ne vjeruje da će se iko igrati s tim da se zatvori OHR sve dok se svi uvjeti za to ne ispne jer ko zna kako bi se ponašali bh. političari nakon odlaska visokog predstavnika u BiH.


Pozvao je srpski narod na katarzu i da se suoče s prošlošću ponavljajući da nema loših naroda.


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu za ratne zločine protiv penzioniranog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, a Izetbegović je naglasio da je neko počinio stravične zločine na tim lokacijama za koje je on optužen, ali tvrdi da ih Mahmuljin nije počinio niti ih je naredio.


Napominje da Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Mudžahid, te je pozvao Tužilaštvo da navede imena onih koji su počinili te zločine za koje odgovorni moraju biti kažnjeni.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 89

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još