Tuga zbog odlaska velike glumice

Pašović: Mira Furlan se cijeli život borila protiv nacionalizma

Kultura22.01.21, 12:34h

Pašović: Mira Furlan se cijeli život borila protiv nacionalizma
Njen je odlazak velika bol za sve nas koji smo je poznavali i sarađivali s njom, i za mnogobrojnu publiku u bivšoj Jugoslaviji i SAD-u. Sretan sam da sam je poznavao, ustvrdio je Pašović

 

Bila je velika glumica, istinska diva, posebna, pametna, nezavisna - kazao je za Fenu reditelj Haris Pašović na vijest o smrti jedne od najvećih jugoslovenskih glumica Mire Furlan.

 

Pašović podsjeća da je Mira Furlan bila čuvena Petrunjela u poznatom "Dunudu Maroju", u kojem je igrala sa vrsnim Pometom - Mustafom Nadarevićem.

 

- Još  se živo sjećam te predstave i njihovih uloga, iako je to bilo prije 40 godina. Riječ "čuvena" je od tad prirodna uz ime Mire Furlan. Ova izuzetno lijepa žena bila je politički artikulisana i zato je bila progonjena, morala je da emigrira. Borila se cijeli život protiv nacionalizma. Njen je odlazak velika bol za sve nas koji smo je poznavali i sarađivali s njom, i za mnogobrojnu publiku u bivšoj Jugoslaviji i SAD-u. Sretan sam da sam je poznavao - ustvrdio je Pašović.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!