Nakon akcije u Olovu i Kladnju

SIPA uhapsila još jednu osobu u Tuzli: Dovode se u vezu sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu?!

Hronika22.01.21, 11:40h

SIPA uhapsila još jednu osobu u Tuzli: Dovode se u vezu sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu?!
- Osumnjičeni je sinoć uhapšen na području Tuzle i danas je predat Tužilaštvu


Još jedna osoba je uhapšena u sklopu akcije koju su pripadnici SIPA izveli jučer u saradnji sa policijskim službenicima MUP-ova ZDK-a i TK-a u Olovu i Kladnju, prilikom koje su privedene tri osobe, a zbog sumnje da su počinile krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saznaje Oslobođenje iz izvora bliskih istrazi.

 

- Osumnjičeni je sinoć uhapšen na području Tuzle i danas je predat Tužilaštvu, kazao nam je naš izvor te istakao da se privedeni dovode u vezu i sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu u junu 2010. godine. 

 

Nakon petogodišnjeg sudskog postupka, podsjećamo, Haris Čaušević, optuženi za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, 2015. godine je pravomoćno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina. Optuženi u istom predmetu Naser Palislamović oslobođen po svim tačkama optužnice jer nije dokazano da je planirao i počinio navedeno djelo.

 

U terorističkom napadu koji je izveden 27. juna 2010. teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede je zadobilo pet njihovih kolega.

 

Zvaničnu potvrdu ove informarmacije zasad nismo uspjeli dobiti. 

 

Iz SIPA je jučer, podsjećamo, saopćeno da su po naredbama Suda BiH pretreseni objekti i pokretne stvari kao i osobe na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantona, te da su tom prilikom oduzeti lovačka puška sa optikom, kumulativna ručna bomba, šest ručnih bombi M75, ručni raketni bacač, municija kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni su predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

 

Iz ove pravosudne institucije su naveli da su u okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

 

- Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju, naveli su iz Tužilaštva BiH uz napomenu da "u ovom trenutku, u interesu istrage, više informacija ne mogu davati".  

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!