u 65. godini

Preminula glumica Mira Furlan

Hronika22.01.21, 07:44h

Preminula glumica Mira Furlan
Vijest je potvrdio i njezin prijatelj, autor američke znanstveno-fantastične serije "Babylon 5" Michael Straczynski, u kojoj je Furlan glumila veleposlanicu Minbari Delenn

 

Poznata filmska i kazališna glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini, objavljeno je na njezinom Twitter nalogu.

 

Ona je preminula u srijedu, 20. siječnja, ali vijest je danas objavljena.

 

Vijest je potvrdio i njezin prijatelj, autor američke znanstveno-fantastične serije "Babylon 5" Michael Straczynski, u kojoj je Furlan glumila veleposlanicu Minbari Delenn.

 

On je dodao i da je već neko vrijeme znao da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

 

"Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica pošla putem gdje je ne možemo dostići. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga da podijeli sa svemirom", objavio je Straczynski, prenosi Tanjug.

 

 

Furlan je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955. godine. Isprva je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog stoljeća postala jedna od najprepoznatljivijih jugoslavenskih filmskih glumica.

 

U tom periodu svoga rada ostvarila je iznimno uspješne filmske uloge kao što su one u filmovima 'Kiklop' (1982.) Antuna Vrdoljaka, 'U raljama života' (1984.) i 'Za sreću je potrebno troje' (1986.) Rajka Grlića u filmu 'Ljepota poroka' (1986.) Živka Nikolića te u filmu 'Otac na službenom putu' Emira Kusturice. 

 

Početkom 90-ih odlazi u Ameriku, gdje je nastavila ostvarivati zapažene uloge. Kao najznačajnija i svakako najpopularnija ostvarenja u kojima je ostvarila uloge uzimaju se planetarno popularne televizijske serije 'Babylon' i 'Izgubljeni'.

 

Furlan je posljednje mjesece, baš kao i ostatak svijeta, provela u izolaciji u Los Angelesu, gdje je živjela i radila u filmskoj školi.

 

(DEPO PORTAL/mr)