OTVORENO O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU NA ASU

Glumac i profesor Admir Glamočak javno se izvinio glumici Moni Muratović. 'Pomenuo sam njeno ime...'

Kultura21.01.21, 21:38h

Glumac i profesor Admir Glamočak javno se izvinio glumici Moni Muratović. 'Pomenuo sam njeno ime...'
Glamočak je rekao da je upoznat s tim da je postojala metoda prije osam godina u okviru opšte fizičke spreme u okviru koje je segment držanje tijela, pri čemu su kandidati bili u donjem vešu, što je uključivalo i skidanje grudnjaka

 

 

Glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Admir Glamočak govorio je za N1 o pritužbama studentica ove obrazovne ustanove na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje kojih je sve više tokom posljednjih dana.

 


Putem grupe “Nisam tražila” objavljena su brojna svjedočanstva, a neke od glumica iz BiH su i javno progovorile.


Na pitanje da li je ikada čuo priču studenata da im se nalaže da glume “iz ženskog spolnog organa”, Glamočak je rekao da do sada nije.


“Prvi put sam pročitao u iskazu kolegice Mone Muratović. To je prosto nešto u šta se ne može povjerovati. Koliko god se gluma činila slobodna, onakva ili ovakva, mi studente i studentice učimo glumačkim elementima. To nisu metode, to su budalaštine. Postoje vrlo egzaktni načini na koji se sagledavaju glumački elementi i unapređuju glumačka sredstva. Postoji ozbiljna literatura s ozbiljnim ljudima koji su se time bavili i ozbiljne škole, poput Akademije scenskih umjetnosti, na kojim se to izučavalo na pravi način i to znanje se prenosi studentima obogaćujući svojim iskustvom – profesionalnim angažmanima”, kazao je Glamočak u Novom danu.


Glamočak je u emisiji rekao da je samo upoznat s tim da je postojala metoda prije osam godina u okviru opšte fizičke spreme u okviru koje je segment držanje tijela.


“Tada sam čuo da od kandidata na prijemnom ispitu da se radi u donjem vešu. Obavio sam razgovor s profesoorm i rekao da se pronađe drugi način. Navodno je to preuzeto s Fakulteta sporta jer se na taj način procjenjuje imali fizičkih anomalija”, kazao je Glamočak.


Na pitanje da li je to uključivalo i skidanje brusa, kazao je da je to bilo, ali da su morale prisustvovati barem još dvije osobe suprotnog spola koje će to učiniti relativno jednostavnijim.


“Unazad osam-devet godina se to ne primjenjuje na taj način. To je jedina situacija za koju ja znam”, kazao je Glamočak.


Nakon emisije, Glamočak je uputio i javno izvinjenje Moni Muratović koje objavljujemo u cjelosti:


- Gostujući u emisiji Novi dan, 21.01. na vašoj televiziji, pomenuo sam njeno ime i prezime odgovarajući na pitanje: 'Da li ste vi čuli priču, ili da li je do vas došlo da se nalaze glumicama da glume iz ženskog polnog organa’, rekao sam da sam to pročitao u jednom od iskaza, ili na nekom portalu’. Tako da sam izgovorio ime koleginice Mone Muratović, te joj se ovim putem još jednom izvinjava - poručio je Glamočak.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook