OPET VRIJEĐA, NE MOŽE MU NIKO NIŠTA

Hoće li Dodik (konačno) odgovarati zbog uvreda - 'fukara od Srbina' i 'Srpkinja udata za Bošnjaka'?!

Front21.01.21, 19:36h

Hoće li Dodik (konačno) odgovarati zbog uvreda - 'fukara od Srbina' i 'Srpkinja udata za Bošnjaka'?!
Valja podsjetiti i na prijetnje koje je Milorad Dodik slao tokom predizborne kampanje prije dvije godine.... No, Tužilaštvo BiH je zaključilo da u svemu nema elemenata krivičnog djela

 


- Da li će reagovati silna gender udruženja i zaštitnici u RS na Dodikove napade, riječi izrečene na račun članice CIK-a, najodvratnije komentare koje se tiču nacionalnosti supruga i stavljanje mete na leđa na ovaj način? Ili nije politički i "nacionalno" podobno da se reaguje?


Ovo pitanje postavila je na svom Twitter profilu Ivana Korajlić, izvršne direktoricaTransparency international u BiH (TIBiH), reagirajući na brutalne izjave Milorada Dodika i izljeve bijesa nakon odluke CIK-a o poništenju Lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju.

 


Ukratko, vidno izrevoltiran Dodik vrijeđao je članove Centralne izborne komisije BiH iz reda srpskog naroda. Za Vanju Bjelicu Prutinu je rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu".


Na to je dodao:


- Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte?!


Za Jovana Kalabu je, pak, ustvrdio da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.


Nije potrebno podsjećati koliko se Dodik istim ili sličnim vokabularom koristi u svojim političkim obraćanjima i razračunavanju sa neistomišljenicima. No, kazne nema...


Stoga valja podsjetiti i na nekadašnje prijetnje koje je Milorad Dodik slao tokom predizborne kampanje prije dvije godine, zbog čega je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio Transparency international u BiH. Prijava se odnosila na Dodikove prijetnje penzionerima i radnicima RITE Gacko tokom izborne kampanje 2018.


Međutim, Tužilaštvo BiH je zaključilo da u svemu nema elemenata krivičnog djela, a glavna tužiteljica Gordana Tadić kratko obrazložila:


- Riječi koje je Milorad Dodik uputio na predizbornim skupovima u Ugljeviku i Gacku jesu krajnje neprimjerne sa aspekta korektnosti izražavanja i poštovanja prema drugim učesnicima u izbornom procesu. Međutim, one kod prisutnih nisu izazvale ozbiljan strah niti su iste ozbiljno shvaćene.


Da li je iluzorno očekivati da će ovoga puta biti drugačije?

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


.

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još