Stranica 'Nisam tražila' otkrila veliki broj slučajeva

Sastanak na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Pristigla je jedna indirektna prijava dok smo zasjedali

Kultura20.01.21, 20:39h

Sastanak na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Pristigla je jedna indirektna prijava dok smo zasjedali
U povodu sve učestalijih optužbi da je na akademijama scenskih umjetnosti prisutno seksualno i mentalno uznemiravanje, u Sarajevu je oformljena posebna komisija

 

Nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona koje su međusobno razmijenile slična iskustva. Da bi se javnost upoznala sa svim iskustvima onih koji su prošli kroz neku vrstu seksualnog uznemiravanja, pokrenuta je i Facebook stranica Nisam tražila na kojoj se objavljuju kratke priče u kojima je opisana sva patnja kroz koje su prošle ove žene, piše Oslobođenje.

 

U međuvremenu je na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu oformljena Komisija za prevenciju i sprečavanje rodnog i seksualnog uznemiravanja, a na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka.

 

- Prvi zaključak je nećemo tolerirati bilo koji oblik nasilja ili uznemiravanja. Drugi je da ćemo poduzeti hitne korake za tematsku edukaciju kolektiva, ali i studentica i studenata. Možda je najvažnije to da formiramo jedno tijelo od povjerenja koje će činiti jedan diplomirani psiholog, diplomirana psihologinja i predstavnik studenata. Studentice i studenti se mogu javiti na jednu od ove tri adrese ili na sve tri ako imaju bilo kakav problem, istakla je rediteljica Selma Spahić.

 

Kazala je i to da Akademija scenskih umjetnosti ohrabruje sadašnje studente, baš kao i one bivše, da prijave bilo kakav problem te da će oni pokrenuti postupak u skladu s etičkim i disciplinskim mjerama. Podvukla je da do sada nije bilo zvaničnih prijava, ali je tokom sastanka Komisije pristigla jedna "indirektna".

 

- Riješit ćemo ovo što je sada pred nama i imperativ je da se više nikada ne dogodi. Etički kodeks Univerziteta u Sarajevu je jasan po ovom pitanju. Mislim da tu ima vrlo malo sive zone. Etički kodeks propisuje i način prijavljivanja, način dostavljanja dokaza i šta su daljna postupanja organizacionih jedinica. Etičke komisije svakog fakulteta primaju žalbe, a cilj rada tijela sastavljenog od psihologa, psihologinje i predstavnika studenata jeste da one budu što bolje formulirane", dodao je producent Jovan Marjanović.

 

Redovni profesor Ermin Bravo je rekao kako je važno to što su bivše i sadašnje studentice pokrenule Facebook stranicu Nisam tražila, koju mnogi zovu balkanskim #MeToo pokretom, te je dodao kako će uprava ove visokoškolske ustanove stati iza njih.

 

- Drago nam je da su naše studentice osnažene i hrabre izaći u javnost i otvoriti ovu temu i jednu platformu za žene da anonimno podijele svoje iskustvo s drugim ženama, ali i muškarcima. Šokantno je vidjeti koliko je zastupljeno nasilje ne samo među glumicama, već i drugim ženama. To je jako mučno čitati, a zamislite kakve posljedice imaju te žene koje su kroz slične situacije prošle. Kod nas se nasilje prešućuje, a najčešće su zlostavljači oni koji su u pozicijama moći. Treba napraviti proceduru koja će zaštititi žrtvu nakon prijavljivanja nasilnika, što će biti i jedan od dokaza da je naše društvo spremno boriti se s ovom temom, naglasio je Bravo.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još